Sāc piedzīvojumu ar mammadaba!

LVM dabas parks Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenei draudzīgākajām vietām Latvijā. Tā kopējā platība ir ap 1200 ha.

galamērķi

Vairāk galamērķu

Aktuāli

Skatīt visu
Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

padomi

Skatīt visu
Idejas skolēnu brīvlaikam LVM tūrisma un atpūtas centra “Spāre” apkārtnē

LVM tūrisma un atpūtas centrs “Spāre”, kas atrodas pie Gulbju ezera, ir ne tikai viens no skaistākajiem galamērķiem dabas skaistuma un klusuma baudīšanai. “Spāre” ir arī lielisks...

Kristaps Putniņš: 5 ieteikumi neaizmirstamam piedzīvojumam dabā

Došanās dabā ir skaista pati par sevi, bet ir dažādi veidi, kā to padarīt par īpašu, pat maģisku piedzīvojumu. Savās atklāsmēs un pieredzē dalās dabas entuziasts un digitālā...

Ērtāka došanās dabā: LVM GEO Mobile tiešsaistes seminārs

Atpūšoties dabā, liels palīgs ir LVM GEO Mobile lietotne – tā ļauj ērtāk plānot pārgājienus, velo maršrutus un atrast tuvākās atpūtas vietas. Lai uzzinātu vairāk par lietotnes...

Maršruti iedvesmai

Skatīt visus

Par LVM dabas parku Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenēm draudzīgākajām vietām Latvijā. Parka aizsākumi meklējami 1958. gadā, kad Tērvetes mežkopis Miķelis Kļaviņš (1907–1973) krūmiem pieaugušajā mežā izveidoja pirmās dabas takas. 

Kopš 2000. gada parku apsaimnieko AS “Latvijas valsts meži” un šobrīd vairāk nekā 1200 ha lielajā parka platībā iekopts nu jau 35 km garš taku tīkls, kas caurvij parku un savieno tā tematiskās daļas. Šķērsojot daudzos tiltus, laipas un kāpnes pār Tērvetes upes senleju, parka viesi nokļūst rakstnieces Annas Brigaderes iedvesmotā pasaku pasaulē.

LVM dabas parku Tērvetē veido trīs daļas – Sprīdīša pasaule, Kurbada zeme un Glempings.

Sprīdīša pasaule

Sprīdīša pasauli veido Rūķīšu mežs, Pasaku mežs, Iršu dārzs un Veco priežu parks. Turpat, Latvijā vecāko priežu ielokā, netālu no atrakciju laukuma, sastopams arī ņiprais pasaules atklājējs – Sprīdītis, kurš dancina milzi Lutausi. Pati rakstniece, Sprīdīša tēla radītāja, Anna Brigadere šajā parka zonā iemina arī pirmās pastaigu takas, kad 1922. gadā 25 gadu darba jubilejā viņai netālu no šīs vietas piešķīra mājas „Sprīdīši”. Pastaigas gar gleznainajiem Tērvetes upes krastiem, daudzveidīgās meža ainavas un bagātā kultūrvēsture raisīja rakstnieces iztēli. Viņas radītie pasaku lugu tēli šobrīd lieliski papildina meža ainavu.

Rūķīšu mežs

Rūķīšu mežs ir vesela pasaule, kas raisa fantāziju un vilina piedzīvot pasaku. Rūķu sētā čakli saimnieko izdarīgā un sirsnīgā Rūķu saime. Te rūķi māca meža gudrības un aicina piedalīties radošās darbnīcās. Rūķīšu mežā atrodas arī Rūķu ciemats ar miniatūriem namiņiem un tematiskām sētām– bet ciemata viducī ir koša rūķu pilsēta Čiekure. Rūķu pilsētu veido vairāk nekā 40 krāsaini koka namiņi ar lodziņiem, durvīm, akurātiem jumtiņiem un bruģētām ieliņām.
Rūķīšu meža malā majestātiski stāv dižais, 39 metrus augstais Tērvetes koka skatu tornis. Uzkāpjot līdz plašajai skatu platformai torņa virsotnē, paveras elpu aizraujošs skats pār Zemgales mežiem un līdzenumiem.

Pasaku mežs

Šī ir stāstiem un pasakām apvītā dabas parka daļa, kurā mājo koka skulptūrās atveidoti rakstnieces Annas Brigaderes radīto lugu varoņi. Skulptūras izvietotas Meža Ķēniņa, Meža mātes un Sila Raganiņas valstībās. Ikviens aicināts iesēsties Ķēniņa tornī, izšūpoties Sila raganiņas slotā, sasveicināties ar zirnekļiem, sikspārņiem un pūcēm un kļūt par daļu no visa pasakainā. Savukārt Meža mātes takā vairāk nekā divu kilometru garumā izzinošos stendos atklājami meža noslēpumi. Pasaku mežā apskatāmas vairāk nekā piecdesmit koka skulptūras, senākā no tām – Meža Ķēniņš – uzstādīta 1972. gadā.

Iršu dārzs

Iršu dārzs ir senākā un ainaviskākā dabas parka daļa, ko ieskauj Tērvetes upes senleja. 1958. gadā šeit izveidotas pirmās pastaigu takas. Saules pielietais Iršu dārzs ir parka sākums un dvēsele – mazās Anneles, rakstnieces Annas Brigaderes, brīnumu pasaule. Šeit apskatāmas trīs koka skulptūrās atveidotas ogotājas – Annele un viņas draudzenes.
Celiņi Iršu dārzā veidoti vairākos līmeņos, un katrs no tiem paver citādu ainavu. No izbūvētās skatu platformas var saskatīt tālumā esošo Tērvetes pilskalnu un Livonijas ordeņa pilsdrupas.

Veco priežu parks

Veco priežu parks ir unikāla dabas parka daļa. Tā ir izcilu priežu audze ap 20 ha platībā ar ļoti augstiem mežaudzes rādītājiem – koki sasnieguši izcilību augstumā, caurmērā un biezībā. Šo koku vecums tuvojas 300 gadiem, zem priedēm aug biezs lazdu un citu krūmu pamežs – dižsils. Šai kokaudzei un parka daļai ir liela zinātniskā un estētiskā vērtība. Tā ir visvecākā priežu audze Latvijā un Baltijas valstīs tai līdzīgu nav. Majestātisko vecumu sasniegušo priežu parku caurvij takas klusām pastaigām.

3 galerija lvmdabasparkstervete maza

Kurbada zeme

Latviešu tautas pasakas tēla Kurbada vārdā nosauktajā zemē mīt īsts piedzīvojumu gars, kas aizraus tos, kuri izauguši no Sprīdīša pasaules. Tarzāna un Tīklu parkā izveidotas dažādu līmeņu trases ar šķēršļiem. Pusaudži un azartiskie dabas draugi savu varēšanu var pārbaudīt vairāk nekā trīs kilometru garā velo takā ar tramplīniem, virāžām un tiltiem.
No pavasara līdz pat rudenim interesentus uzņem Tauriņu māja, kur mīt ne vien koši Āzijas, Dienvidamerikas un Āfrikas kontinenta krāsainie tauriņi, bet arī putni, zivis un bruņurupuči.

Glempings

Tērvetes ūdenskrātuves krastā, priežu meža ielokā visa gada garumā atpūtai pieejams LVM dabas parka glempings. Neparastie un omulīgie namiņi kokos un pazemes mājas ir kā radītas gan romantiskai atpūtai, gan neaizmirstamām brīvdienām kopā ar ģimeni un draugiem. Ūdenskrātuvē pieejamas labiekārtotas laipas makšķerēšanai, laivu un citu peldlīdzekļu noma. Krastā izbūvēts 10 metrus augsts putnu vērošanas tornis, kur nesteidzīgi skatīt plašo Tērvetes ainavu un putnus. Šajā ainaviskajā vietā ir padomāts arī par tiem, kam patīk ceļot ar saviem kemperiem, treileriem vai nakšņot teltīs.

promo

piedāvājums grupām


Pamatskolas un vidusskolas skolēniem

Vides izziņas nodarbības Zaļajā klasē. Nodarbībās iespējams iepazīt visdažādākās tēmas par un ap mežu atbilstoši skolēnu vecumposmam, piemēram, "Koksnes taka", "Meža dzīvnieku taka", "Meža draugu un "nedraugu" taka". Vecākajām pamatskolas klasēm un vidusskolai piedāvājam arī praktisku darbu grupās un darba lapas.

Pārgājiens "Meža ekspedīcija" 6. klasēm ir aptuveni 2 km garš izglītojošs pārgājiens dabā ar 10 meža izziņas pieturām - uzdevumiem. Tā saturs veidots atbilstoši 6. klases dabaszinību mācību programmai. Ilgums 3 h, noslēgums pie ugunskura. Pārgājiens notiek ārpus parka maksas teritorijas.

Vairāk informācijas un pieteikšanās, zvanot 29183595 (Inese) un 29257677 (Ieva).

Laiks

No septembra līdz maijam

Cena

Nodarbība ir bezmaksas (ar LVM dabas parka Tērvetē biļeti)

Ilgums

3 stundas

Sākumskolas skolēniem

Vides izziņas nodarbības Zaļajā klasē. Nodarbībās iespējams iepazīt visdažādākās tēmas atbilstoši bērnu vecumposmam, piemēram, meža dzīvnieki, meža draugi un “nedraugi”, meža pārmaiņas gadalaikos.

Pavasara/rudens pārgājiens skolēniem "Gadalaiku noskaņas mežā" sekosim dažādu meža iemītnieku atstātajām "pēdām", vērosim gadalaiku maiņu un izzināsim dižsila noslēpumu. Ilgums 1,5 h.

Nodarbībā "Ejam Meža mātes takā" iespējams iepazīties ar augu valsti, ar meža kukaiņu daudzveidību, atšķirt abiniekus un rāpuļus.

Vairāk informācijas un pieteikšanās, zvanot 29183595 (Inese) un 29257677 (Ieva).

Laiks

No septembra līdz maijam

Cena

Nodarbība ir bezmaksas (ar LVM dabas parka Tērvetē biļeti)

Ilgums

1,5 stunda

Pirmsskolas un 1.–2. klases skolēniem

Pirmskolas un mazāko klašu skolēniem pieejamas dažādas vides radošās darbnīcas.

"Mārtiņdienas piedzīvojums Rūķu sētā" – iespēja līdzdarboties Mārtiņdienas tradīciju izzināšanas darbnīcās kopā ar parka pasaku tēliem.

"Daudz laimes, mana zaļā Latvija" – iespēja līdzdarboties īpašā Latvijas vēstures, simbolu un dabas vērtību izzināšanas darbnīcās kopā ar parka pasaku tēliem.

Ziemassvētku ieskandināšanas darbnīcas – Rūķu saime ar mazajiem palīgiem gatavos svētku dekoru, ceps degunu kutinošus gardumus, izzinās meža stāstus un cienāsies ar zāļu tēju. Teju divu stundu garumā izzinoši, radoši un rotaļīgi pavadītais laiks īstā pasaku valstībā.

Lieldienu vides radošās darbnīcas – iespēja līdzdarboties Lieldienu darbnīcā, mācīties tradīcijas, radīt rotaļlietu un izspēlēt rotaļdeju vai spēli kopā ar parka pasaku tēliem. Turklāt ir iespēja satikt īstu Lieldienu Zaķi!

Vairāk informācijas un pieteikšanās, zvanot 29183595 (Inese) un 29257677 (Ieva).

Laiks

Darbdienās plkst. 10.00, 12.00 un 14.00

Cena

Cena tiek noteikta ik gadu

Ilgums

2 stundas

cenas


Ieejas maksa parkā

6,50 EUR – pieaugušajiem

5,00 EUR – skolēniem, dienas nodaļas studentam, pensionāriem, personām ar 3. grupas invaliditāti*

5,00 EUR/pers. vai 18,00 EUR ģimenei, uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karte” (2 pieaugušie + bērni līdz 18 g.v.)

*pirms ieejas LVM dabas parkā Tērvetē jāuzrāda apliecība

Bezmaksas ieeja parkā

Pirmsskolas vecuma bērniem līdz 6 gadu vecumam, personām ar 1. un 2. grupas invaliditāti, kā arī personām, kuras pavada cilvēku ar 1. grupas invaliditāti. 

Brauciens ar Pasaku bānīti

1,50 EUR/pers.

Brauciens: Atrakciju laukums - Informācijas centrs

50 % atlaide braucienam ar bānīti katram apmeklētājam, uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karte” (2 pieaugušie + bērni līdz 18 g.v.)

Velkamo ratiņu noma

4 EUR stundā

2 EUR katra nākamā stunda

Velosipēdu noma

5 EUR pirmā stunda

3,00 EUR katra nākamā stunda

15 EUR visa diena

Drošības nauda par velosipēdu nomu – 15 EUR.

Velosipēda nomas cenā iekļauta arī aizsargķivere

 

Balansa velosipēdu noma

3 EUR pirmā stunda

1,50 EUR katra nākamā stunda

Nūjošanas inventāra noma

5 EUR nūju pāris

Piknika vieta

15 EUR/2 stundas, iepriekš jārezervē (piedāvājums pieejams skolēnu grupām darba dienās).

Maksā iekļauta piknika vietas sagatavošana – grupu sagaida jau iekurts ugunskurs. Teritorija iežogota un pieejama tikai šai grupai.

Bezmaksas piknika vietas – līdzās auto stāvlaukumam.

Tērvetes Tarzāna parks

Informācija par cenām: tervete.tarzans.lv

Tērvetes tīklu parks

Informācija par cenām: tervetestikluparks.lv

 

Tērvetes Gaisa takas

Informācija par cenām: facebook.com/gaisatakas

Tērvetes Tauriņu māja

Informācija par cenām: tervetestaurini.lv

Anneles Zoo

Informācija par cenām: anneleszoo.lv

Augēnijas zirgu izjādes Tērvetē

Informācija par cenām: izjadestervete.lv

biežāk uzdotie jautājumi


Vai parku var apmeklēt ar suni?

Jā, var. Bet aicinām pastaigā suni vest pavadā, ja nepieciešams lietot uzpurni. Kā arī ievērot parka kārtības noteikumus.

Vai parks strādā svētkos un brīvdienās?

Jā, LVM dabas parks Tērvetē strādā visus gadu, arī svētku dienās un brīvdienās. Vienīgās brīvās dienas, kad parks ir slēgts, ir 31. decembris un 1. janvāris.

Kāds ir parka darba laiks?

LVM dabas parka Tērvetē darba laiks mainās atbilstoši sezonām - ziemā no plkst. 9.00 līdz 17.00, vasarā no plkst. 9.00 līdz 19.00, bet starpsezonās, parasti oktobris-novembris, marts-aprīlis - no plkst. 9.00 līdz 18.00

Vai pa parku drīkst braukt ar savu velosipēdu

Jā, aicinām izvēlēties interesantākos maršrutus un doties Tērvetes izpētē. Bet atcerieties, ka svarīga ir savstarpēja cieņa ar kājāmgājējiem un pašiem mazākajiem parka apmeklētājiem.

Vai Tērvetē ir pieejamas zirgu izjādes?

Jā, Tērvetē ir pieejamas gan zirgu izjādes, gan brauciens pajūgā. Vairāk informācijas: www.izjadestervete.lv vai zvaniet pa tālr.  26824856.

Vai Tērvetē iespējams nomāt velo?

Jā, Tērvetē šobrīd ir divas iespējas. Viena ir nomāt velo LVM dabas parka Tērvetē nomātavā braucienam pa tradicionālo dabas parka daļu. Otra - nomāt velo Tērvetes tauriņu mājā braucienam arī pa Tērvetes velo parku un tuvējo apkārtni.

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums