Ko meža cūkas dara ziemā?

meza cuka 2

Ziemā, iestājoties salam, meža zvēri meklē piemērotas barošanās un nakšņošanas vietas.

Meža cūku iecienītas nakšņošanas vietas ir purvu malas, jo īpaši salas purvā – tās veido lielām ligzdām līdzīgas migas, plūcot ar zobiem niedres, vaivariņus un mazas eglītes. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis norāda: ja barā ir daudz cūku, vienā purva salā var būt vairākas aptuveni 1,5 reiz 1,5 metrus lielas migas.

Cuuku miga I

Migu tuvumā cūkas barojas ar sfagniem, svaigiem meža meldru dzinumiem un purva cūkaušu saknēm.

Izveidotajās migās dzimst arī meža cūku mazuļi. Sivēni dzimst martā, aprīlī, kad zemi bieži vēl klāj sniegs. Pieauguši kuiļi var sasniegt pat 200 kilogramu svaru.

meza cukas mazuli

Meža cūkas ir sastopamas visā Latvijas teritorijā, tās ir viena no biežāk sastopamajām medījamo dzīvnieku sugām un īpaši nozīmīgs vilku barības dzīvnieks. Savairojoties ievērojamā skaitā, tās nodara postījumus lauksaimniecības kultūrām. Kopš Āfrikas cūku mēra izplatīšanās 2014. gadā, meža cūku skaits ir ievērojami samazinājies, taču, to skaits strauji atjaunojas.