Mammadaba piedāvā: veselīgā meža aptieciņa

17.02.2022 13:02

 

Par veselību jārūpējas visos gadalaikos, bet jo īpaši ziemā. Februāris ir īstais laiks, lai papildinātu ziemas laikā izsmeltās vitamīnu rezerves un gūtu enerģiju jauniem darbiem un piedzīvojumiem.

Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē teritorijā apskatāms unikāls priežu sils, kurā aug Latvijā vecākās un garākās priedes, to vecums tuvojas 300 gadiem. Priede ir talantīga dziedniece - tai uz katra zara pa receptei. Dodies pēc stipras veselības uz mammasdabas meža aptieciņu! Tradicionālie imunitātes stiprinātāji, kā, piemēram, medus, priežu pumpuru uzlējumi, skuju  dzērieni un ogas, ziemas periodā palīdzēs dabīgā veidā uzlabot veselību.

Šomēnes varam sākt vākt priežu pumpurus un gatavot veselību stiprinošus un dziednieciskus uzlējumus! Priežu pumpuri ir viens no pirmajiem pavasara spēka avotiem. Drogai ir izteikta pretiekaisuma, baktericīda, bronholītiska, urīndzenoša un pretsāpju aktivitāte, tā palīdz atkrēpoties, stimulē žultspūšļa darbību un gremošanu. Sveķainais, smaržīgais priežu pumpurs ir īsta enerģijas un vitamīnu bumba – tajā slēpjas milzu spēks!

Priežu pumpurus var izmantot dažādos veidos. Tos var vārīt sīrupā, lietot nomierinošās vannās, ēst svaigus vai sažāvētus samalt pulverī un pievienot ēdienreizēm. Pavasarī priežu pumpuriem piemīt viegla, svaiga citrusa un sveķu garša, nedaudz līdzinoties mango. Šefpavāri nereti tos izmanto jaunu kulinārijas šedevru pagatavošanai. Ir dzirdēts, ka no tiem var pagatavot priežu pumpuru saldējumu, ievārījumu un  pat alu. Tie labi iederas kā piedeva zaļajos salātos. Kārumniekiem garšos veselīgais našķis - priežu čiekuri šokolādē. Pamēģini – Tavas garšas kārpiņas novērtēs!

Pirms priežu pumpuru ievākšanas der zināt, ka kategoriski aizliegts pumpurus plēst jaunaudzēs, jo īpaši – no jauno priedīšu galotnēm, tas kaitē kokam un ierobežo tā augšanu. Kniebjot pumpuriņus priedes apakšējos zaros, kokam nekādi bojājumi netiks nodarīti. Vislabāk pumpurus lasīt no ciršanai paredzētiem vai nocirstiem kokiem. Esi saudzīgs, lai neradītu kaitējumu mežam. Vācamie pumpuri ir rožaini brūni, sveķaini, stingri un blīvi, šajā laikā tie ir tik tikko uzbrieduši, bet nav sākuši augt un atvērties. Lasot pumpurus lieti noderēs cimdi, lai izvairītos no sveķainām rokām.

kruze

Ir daudz veidu, kā gatavot priežu pumpuru uzlējumu. Viens no vienkāršākajiem ir uzlējuma gatavošana termosā – 1 ēdamkaroti pumpuru aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj nakti ievilkties, no rīta nokāš un dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā pirms ēšanas. Priežu novārījumu profilaktiska lietošana uzlabo imūnsistēmas darbību, vīrusu aktivitātes periodā samazinot iespēju tikt pie saaukstēšanās un vīrusu saslimšanām. Saslimšanas gadījumā tas palīdz cīņā pret klepu un augšējo elpceļu saslimšanām, lieto kā atkrēpošanas un dezinfekcijas līdzekli pie hroniska bronhīta un plaušu saslimšanām. Lai dažādotu garšu, var pievienot citrona, apelsīna miziņu, un citas tējas vai sulas.

Labs palīgs saaukstēšanās laikā mājas aptieciņā būs veselīgais priežu pumpuru sīrups. Lai to pagatavotu, ņem vienu daļu pumpuru un divas daļas ūdens, vāri 15–20 minūtes katliņā ar vāku uz mazas uguns. Šķidrumu atdzesē un nokās, 1 daļai novārījuma pievieno 2 daļas cukura, maisot uzkarsē līdz viršanai. Karstu iepilda nelielos traukos. Imunitātes veicināšanai to lieto pa ēdamkarotei no rīta.

Vērts ievērot, ka vitamīnu dzērienus drīkst lietot tikai tad, ja esi pārliecināts par savu nieru veselību. Tie ir urīndzenoši un spēcīgi stimulē nieres.

Aromātiskas, svaigas priežu skujas un pumpurus izmanto nervu sistēmas nomierinošām, atslābinošām vannu peldēm. Augus novāra nelielā ūdens daudzumā 10 minūtes, nostādina un izkāš. Ja vēlies, vari pievienot arī piparmētras. Pagatavoto novārījumu pielej vannas ūdenim, ieteicamais peldes ilgums ir 10–15 minūtes.

Spēcinošiem pirts rituāliem piestāvēs priežu skuju skrubis. Tā pagatavošanai nepieciešama glāze svaigu, nomazgātu un samaltu priežu skuju, to sajauc ar sauju sāls. Skrubi izmanto pirtī pēc pirmās karsēšanās. Ja skrubi vēlas maigāku, var pievienot zirņu miltus, maltas auzu pārslas vai karotīti mālu. Priežu smarža atbrīvo no stresa, palīdzēs bezmiegam un grūtsirdībai.

Pēršanai pirtī piemērotas arī priedes slotiņas. Priedei ir viegla, gaiša, dzīvespriecīga enerģija. Pirts rituāla laikā var izmantot gan koka zarus, gan skujas. No skujām var pagatavot uzlējumu, kuru var izmantot pirtsgara uzmešanai vai sildošām kāju vanniņām. Peroties ar priežu pirtsslotu uzlabojas asinsrite. Tā kā priežu skujas ir asas, pirms pēršanās slotu izmērcē karstā ūdenī un patur virs pirts akmeņiem – skujas kļūs mīkstākas un smaržo pēc dabīga sveķu terpentīna.

Kā tautas parunā mēdz teikt:  “Veselā miesā, vesels gars!”. Dodies arī Tu uz mežu pēc sava veselības eliksīra!

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Idejas skolēnu brīvlaikam LVM tūrisma un atpūtas centra “Spāre” apkārtnē

LVM tūrisma un atpūtas centrs “Spāre”, kas atrodas pie Gulbju ezera, ir ne tikai viens no skaistākajiem galamērķiem dabas skaistuma un klusuma baudīšanai. “Spāre” ir arī lielisks...

Kristaps Putniņš: 5 ieteikumi neaizmirstamam piedzīvojumam dabā

Došanās dabā ir skaista pati par sevi, bet ir dažādi veidi, kā to padarīt par īpašu, pat maģisku piedzīvojumu. Savās atklāsmēs un pieredzē dalās dabas entuziasts un digitālā...

Ērtāka došanās dabā: LVM GEO Mobile tiešsaistes seminārs

Atpūšoties dabā, liels palīgs ir LVM GEO Mobile lietotne – tā ļauj ērtāk plānot pārgājienus, velo maršrutus un atrast tuvākās atpūtas vietas. Lai uzzinātu vairāk par lietotnes...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Latvijas Meža dienas LVM dabas parkā Tērvetē

Aicinām skolas, ģimenes un ikvienu dabas draugu iepazīt mežu bagātības grandiozākajā meža izziņas festivālā "Latvijas Meža dienas", kas tradicionāli notiek maija beigās LVM dabas...

Māmiņdiena - vissirsnīgākie pavasara svētki LVM dabas parkā Tērvetē

Mātes diena jeb Māmiņdiena ir vissirsnīgākie pavasara svētki!  Tādēļ svētdien, 12. maijā, Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē sarūpējis īpašas, svētkiem veltītas...

Valpurģu nakts "Ar Mežavēja spārniem" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Ar Mežavēja spārniem”, piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu dabā...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums