2020.gada notikumi un atklājumi LVM dabas parkā Tērvetē

21.01.2021 17:01

Apkopojot notikumus pagājušajā gadā, droši varam teikt – Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē tika izdzīvota vēl nebijusi sajūtu gamma. No gaidām, pozitīvas spriedzes un prieka, jo drīzumā tiks realizēti jauni projekti, līdz satraukumam, neziņai un darbu pārplānošanai, atbilstoši valstī pieņemtajiem drošības pasākumiem. Gads ar daudzām “mācību” stundām.

Pavasara tradicionālie lieli pasākumi tika atcelti. Bet ar neatlaidīgu un pozitīvu skatu nākotnē maija izskaņā savas aprises ieguva jaunākā parka daļa – Kurbada zeme. Šeit tika atvērti divi jauni aktīvās izklaides objekti – Tērvetes Tarzāns un Tērvetes Tīklu parks. Pirmais ar kokos izveidotām deviņām dažādu grūtības līmeņu trasēm un ar vairāk nekā 100 šķēršļiem, kas piemērotas visām vecuma grupām un fiziskās sagatavotības līmeņiem. Savukārt otrs – aptuveni 6 metru augstumā izveidotas tīklu trases ar divu līmeņu labirintiem, tīklu torni un namiņu. Abi jaunie aktīvās atpūtas objekti Tērvetē tika uzņemti pozitīvi, kad vasaras pusē ierobežojumi bija mazāki - interesenti steidza atklāt jaunumus.

Bez tam atzinību un pastāvīgo klientu loku ir iekarojis Tērvetes velo parks – vairāk nekā 3 km garumā pa mainīgo, dažādo meža vidi izbūvēta un labiekārtota velosipēdu piedzīvojuma taka ar rampām un šķēršļiem. Meža vidē un vēl ar velosipēdu ieteikto drošības distanci ievērot bija salīdzinoši viegli, tad nu Tērvetes velo parks kļuva par tuvu un tālu pedāļminēju vasaras atklājumu.

Viens no apmeklētākajiem objektiem Kurbada zemē – Tērvetes tauriņu tropu māja. Ik gadu te tiek sagādāts kāds jaunums, tad, nu lūk, nav divu vienādu tropu mājas apmeklējumu. Šeit Tērvetes viesi var skatīt Āzijas, Dienvidamerikas un Āfrikas kontinenta tauriņus, dažādus tropu iemītniekus – ķirzakas, bruņurupučus, vardes u.c. Un no aizvadītā gada aktīvajā tūrisma sezonā te darbojas arī velo noma.

Ar priecīgām domām par 2021.gada tūrisma sezonu – noteikti atklājiet sev Kurbada zemes aktivitātes, šis noteikti būs “darbiņš” veselai dienai!

Bez jaunumiem, aktivitātēm un “jauniem” standartiem neiztika arī tradicionālajā un apmeklētāju iemīļotajā Sprīdīša pasaulē. Dabas parka pasaku tēli strādāja distancēti no apmeklētājiem, ar inovatīvām un radošām metodēm stāstot par meža dzīvi, notikumiem un meža iemītniekiem.

Neapstājās arī plānotie darbi. Rūķu ciemā atjaunota Dzirnavnieku sēta un izbūvēta jauna – Mežinieku sēta. Tapušas ari vien Tērvetei raksturīgas koka skulptūras: Dzirnavniece un darba rūķis ar maisu, rūķis Dārznieks un Mežinieks ar viņa meža draugu – lūsi. Tie visi raduši sev mājas Rūķu ciemā.

Savukārt rūķu pilsētā Čiekurē izbūvēti un iekārtoti vairāki rūķu arodiem veltīti namiņi - Mežinieku, Namdaru, Audēju, Pinēju un Dziednieku kvartāli un, protams, Ēstuvītes namiņš gardēžiem. Pilsētā pagājušajā gadā izbūvēts jauns kvartāls – “Zinību kvartāls” ar 5 jauniem koka namiņiem. Rūķu pilsētā nu jau ir vairāk nekā 40 koka namiņu. Bet turpat netālu, lejpus skatu tornim, vasaras vidū apmeklētājiem durvis vēra Anneles ZOO. Te ikviens varēja samīļot un pabarot ZOO iemītniekus

Atskatoties uz pagājušo vasaru, vienu pasākumu organizēt paspējām gan – Sprīdīša vārda dienas svinības! Vārda dienu sarakstā šobrīd Sprīdīša vārdu neatrast, bet kalendāri jau no 1936. un 1942. gada vēsta par Sprīdīša vārda dienu. Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Personvārdu datu bāzes datiem, 23. augustā savu vārda dienu svinēja viens Sprīdītis, kam tas ir otrais vārds. Svinējām arī mēs. Gan lieli, gan mazi LVM dabas parka Tērvetē Sprīdīša vārda dienas viesi atbildīgi, ievērojot noteiktos drošības pasākumus, sumināja Sprīdīti.

Domājot par parka mazākajiem viesiem, vasarā izdota jauna lasāma grāmatiņa – “Gads Rūķīšu mežā”. Mazajiem lasītājiem un attēlu pētītājiem radīta aizraujoša grāmata 36 lappušu garumā. Savas zemes pētnieks var doties ceļojumā mainīgajā gadā – skatīt pirmās pavasara vēsmas, iegrimt ziedošajās vasaras pļavās, skaitīt rudenī valdošās krāsas un baudīt ziemas zvaigžņotās naktis. Grāmatas zīmējumu un tekstu autore ir LVM dabas parka māksliniece Liāna Šulce.

Gadam griežoties uz otru pusi redzami kļuva vasaras darbu augļi, tāpēc rudenī tika atklāts atjaunotais Gulbju tilts - viens no garākajiem tiltiem dabas parkā Tērvetē. Tilts pirmo reizi atklāts pirms vairāk nekā 50 gadiem - 1969. gada vēlā rudenī, vēlāk tas vairākkārt atjaunots. Gulbju tilta kopējais garums pārsniedz 100 metru. Lai nokāptu pa varenajām Tērvetes upes kraujām un sasniegtu tiltu, jāpārvar iespaidīgas koka trepes ar vairākiem desmitiem pakāpienu.

Teju pašā gada nogalē pabeigti darbi pie skatu platformas Pasaku meža kalnā – te nesteidzīgi var skatīt Meža mātes taku, Sīkstuļa mītni un strauta ceļus. Ja parku apmeklēsi gadu no gada, varēsi redzēt, kā aug jaunās eglītes. Pēc astoņzobu mizgrauža “darbiem - nedarbiem” daļu egles nācās izņemt, tagad te jau otro gadu aug jaunās eglītes.

Piedzīvojumam Tērvetē nu jau ar vienu dienu nepietiek. LVM dabas parks Tērvetē aug no gada uz gadu, attīstās parka infrastruktūra un piedāvājums, kā arī priecājamies par sadarbības partneru realizētajām idejām. Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ar jauniem radošiem izaicinājumiem plāno 2021. gada tūrisma sezonu, jaunumi būs. Tiekamies Tērvetē!

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Bērnudārza izlaiduma svinības Rūķīšu mežā

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina – svini bērnudārza izlaidumu kopā ar mums! Bērnudārza izlaidums ir īpašs notikums ikviena mazā absolventa dzīvē - tas vēl...

“Ezerniekos” ierīkota rotaļu istaba bērniem

Atsaucoties LVM tūrisma un atpūtas centra “Ezernieki” viesu ierosinājumiem, atpūtas centrā ierīkota rotaļu istaba bērniem, kur mazākie “Ezernieku” viesi turpmāk varēs darbīgi un...

Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Valpurģu nakts "Ar Mežavēja spārniem" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Ar Mežavēja spārniem”, piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu dabā...

Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums