Vides stāstu dienas Rūķu sētā

12.07.2021 10:07

meza matei grozina

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē Rūķu sētā visu jūliju katru dienu norisināsies vides stāstu dienas. Ik reizi stāsts būs cits, bet ļoti noderīgs un izzinošs. Dažkārt, iespējams, būs kas jau dzirdēts, bet stāstus par vērtīgajiem augiem un sēnēm zināšanu nostiprināšanai der noklausīties arī no dižsila stāstnieka. Šoreiz dižie zinību stāstītāji būs Rūķu tētis un Rūķu mamma.

Katru jūlija dienu Rūķu sētā apmeklētāji var satikt kādu no sirsnīgās rūķu saimes un klausīties, mācīties un radīt savu meistarstiķi! Lūk, neliels ieskats stāstos “Kas Meža mātei jūlija groziņā?” Lasi uzmanīgi un liec aiz auss, jo gudrības noteikti noderēs!

liepa 1

Par liepu

Latvijā var iepazīt deviņu sugu liepas un no tām visām var ievākt tēju. Smaržīgais liepu ziedēšanas laiks ir mīļš gan cilvēkiem, gan bitēm! Ja vien kādam ir hektārs ziedošu, pieaugušu liepu, tad var ievākt veselu tonnu medu! Un klausīties bišu simfonijā pat pēc saulrieta!

Ja esi gatavs liepziedu vākšanai, tad atceries, ka jāvāc visi izplaukušie ziedi ar ziedkopu zaļajām kauslapām, jo tikai tad no liepziedu tējas var saņemt visus dziednieciskos labumus: vitamīnus, miecvielas un ēteriskās eļļas.

meza zemene

Par meža zemeni

“Uz meža taciņām, zem egļu jaciņām” nepārspējamās meža zemenītes aicina pacietīgus ogotājus, lai pacienātu gan ar vērtīgajām ogām, gan lapu tēju. Tā remdē sāpes, pazemina temperatūru un asinsspiedienu, tīra aknas un nieres! Un kā smaržo! Garšu nesajauksi ar dārza zemeni!

vigrieze 2

Par vīgriezi

Tikpat reibinoša ir vīgrieze! Un kā nu ne, tā taču nāk no lepnās rožu dzimtas! Tikpat stiprā kātā un ar greznu, kuplu galvu. Tai piemīt spēja mūs nomierināt stresa situācijās, uzlabo smadzeņu darbību un mazina bezmiegu. Palīdz dziedināt nieres, mazina tūsku un ārstē reimatismu. To vari iesiet pirts slotā, un rudenī izrakt sakni, lai tā visu ziemu mūs piepilda ar C vitamīnu!

zemes tauku ola2

Par zemes taukiem

Te nu ir jāpiemin arī kāds cits vērtīgs, bet, tiesa, smirdīgs dziednieks - zemes tauki. Tā ir ēdama un ļoti dziednieciska sēne, kura nav nemaz tik viegli ieraugāma, kamēr ir derīga ievākšanai. Tās olveida augļķermenis ir balts, līdzīgs vistas olai un pildīts ar recekļainu masu, un slēpjas zem sūnām. Šis tad arī ir vērtīgais un ievācamais sēnes ķermenis.

Sēne turpina augt ļoti ātri, veido garu kātu,  kuram galā ir tumši brūna cepurīte, kas izplata visai nepatīkamu smaku un nav derīga drogai. Taču tas nekas, tā mēs atrodam derīgo bumbuli, kas slēpjas no acīm.

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē aicina doties dabā, izzināt un pētīt, atpūsties un atgūties no ikdiena steigas.

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

Koku stāsti izskanējuši

  Līdz ar pavasara saulgriežiem un dabas pakāpenisko mošanos, Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā 1.aprīlī izskanēja “Koku stāsti gaismai”. Šajā dienā LVM Kalsnavas...

LVM dabas parkā Tērvetē noslēgušās Lieldienu radošās darbnīcas

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ģimenei ar bērniem draudzīga vieta, kas vienmēr sarūpē papildu iespējas interesantai atpūtai dabā. Pirmsskolas un sākumskolas bērnu...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Valpurģu nakts "Ar Mežavēja spārniem" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Ar Mežavēja spārniem”, piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu dabā...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

LVM dabas parkā Tērvetē notiks gaidītā Valpurģu nakts “Meža sirdspuksti”

  Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Meža sirdspuksti”, piedāvājot ļoti plašu izklaides programmu dabā gan...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums