LVM dabas parkā Tērvetē atvērtas mācību ekskursijas programmā „Latvijas skolas soma”

23.09.2021 09:09

 

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē apstiprinātas divas aktivitātes programmā „Latvijas skolas soma”. Atzīmējam, ka programmas mērķis ir nodrošināt katram izglītojamajam, kas klātienē apgūst pamata vai vidējās izglītības programmas, iespēju vismaz vienu reizi mācību semestra laikā apmeklēt norises, kas saistītas ar mācību un audzināšanas darba saturu un dod iespēju klātienē iepazīt Latviju mākslas un kultūras norisēs.

LVM dabas parkā Tērvetē 2021. gada rudens sezonā skolēniem ir pieejamas divas lieliskas izglītojošas pastaigas / nodarbības - "LVM dabas parks Tērvetē. Annas Brigaderes bērnības zeme” un “Annas Brigaderes pasaku lugu tēli un koktēlniecības tradīcijas LVM dabas parks Tērvetē”.

Abas programmas izstrādātas 1. - 4. klašu un 5. – 9. klašu audzēkņiem. Pastaigas, mācību nodarbības ilgums līdz 2 h jeb 120 minūtes. Minētajām programmām aicinām veikt rezervāciju pa mob. telefonu - +371 28309394. Nodarbības apgūstamas iegādājoties LVM dabas parka ieejas biļetes, atzīmējam pedagogam uz katriem 10 audzēkņiem – brīvbiļete.

 

  • Izglītojoša pastaiga / nodarbība “LVM dabas parks Tērvetē. Annas Brigaderes bērnības zeme”.

LVM dabas parka Tērvetē Pasaku mežā dalībnieki iepazīstas ar pēc Annas Brigaderes pasaku lugu motīviem izveidotām pieturas vietām un izzina rakstnieces daiļradi un saistību ar Tērvetes silu, vienlaicīgi sasaistot Annas Brigaderes bērnības takas un to atainojumus triloģijā "Dievs. Daba. Darbs", t.sk., viesojas Iršu dārzā un apskata vienas no pirmajām dabas parka skulptūru kompozīcijām “Annele ar draudzenēm”.

Nodarbības laikā skolēni analizē citātus no Annas Brigaderes, talantīgas dabas norišu tēlotājas un patiesas dzimtenes mīlestības paudējas tekstiem.

Interaktīva stāstījuma un sarunu laikā skolēni iepazīstas ar rakstnieces Annas Brigaderes radīto darbu – pasaku lugu “Sprīdītis”, “Maija un Paija”, “Lolitas brīnumputns” - saturu, galveno varoņu pārdzīvojumiem un gūtajām mācībām un lugu ainu attēlojumu dabas parka koktēlniecības infrastruktūrā.

Praktiskais darbs / izaicinājums - skolēni tiek aicināti interpretēt un attēlot nelielā etīdē lugu notikumus mūsdienu skolēna dzīvē, kādas sakarības ikdienā joprojām ir saskatāmas un identificējamas pasaku lugās, kas radītas no 1904. līdz 1926. gadam.

  • Izglītojošas pastaiga / nodarbība - “Annas Brigaderes pasaku lugu tēli un koktēlniecības tradīcijas LVM dabas parks Tērvetē”.

LVM dabas parka Tērvetē stāsts aizsācies jau 1958. gadā ar mežkopja M. Kļaviņa ainavu parka ideju, bet pirmā koka skulptūra dabas parkā Tērvetē tiek uzstādīta 60-to gadu beigās, un tas ir Sprīdītis. Skolēni izstaigā parku un izzina koka skulptūru veidošanas tradīcijas Tērvetē, t.sk. 1969. gadā A. Brigaderes triloģijas „Dievs, Daba, Darbs” iedvesmoto koka skulptūru ansamblis “Annele ar draudzenēm”, 1971. gadā uzstādīto koka skulptūru kompleksu Sprīdītis un Lutausis, 1972. gadā - Meža ķēniņš, autors koktēlnieks Kr. Kugra. Bez tam skolēni pastaigas laikā iepazīst arī ekspozīciju no pasaku luga “Maija un Paija, kā arī meklē un atrod Lolitas brīnumputnu. Stāsts arī par šī brīža koktēlniecības tradīciju turpinātāju koktēlnieku Ritvaru Kalniņu un viņa redzējumu.

Gidi iepazīstina ar koktēlniecības attīstību un principiem dabas parka teritorijā, kur dažādi tēli tiek veidoti tieši Tērvetē iemīļotā un atpazīstamā koktēlniecības manierē.

Praktiskais darbs / izaicinājums - izmantojot foto orientēšanās un pasaku lugu elementus, skolēniem jāatpazīst un jāatrod vismaz astoņi koktēlniecības darbi.

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ik gadu piedāvā dažādas izglītojošas nodarbības, gan stāstus par meža vidi un apsaimniekošanu, gan Latvijas dabas daudzveidību, un, protams, par Tērvetes nozīmi laika griežos – talantīgiem ļaudīm, viņu radītiem darbiem, vēstures notikumiem, kultūras mantojumu un ainavu vērtību.

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Bērnudārza izlaiduma svinības Rūķīšu mežā

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina – svini bērnudārza izlaidumu kopā ar mums! Bērnudārza izlaidums ir īpašs notikums ikviena mazā absolventa dzīvē - tas vēl...

“Ezerniekos” ierīkota rotaļu istaba bērniem

Atsaucoties LVM tūrisma un atpūtas centra “Ezernieki” viesu ierosinājumiem, atpūtas centrā ierīkota rotaļu istaba bērniem, kur mazākie “Ezernieku” viesi turpmāk varēs darbīgi un...

Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Valpurģu nakts "Ar Mežavēja spārniem" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Ar Mežavēja spārniem”, piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu dabā...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

“Dabā gājējs” 26. epizode: Meža terapija

Mežs ir ne vien vieta, kur sēņot, ogot, doties romantiskās pastaigās, pārgājienā vai skrējienā, bet arī vieta, kur atslēgties no ikdienas raizēm un stresa. Citviet pasaulē jau...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums