Izziņas bagātā Meža mātes taka Tērvetē

25.11.2021 12:11

 

10

LVM dabas parks Tērvetē ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenei draudzīgākajām vietām Latvijā. Tērvete lepojas ar gleznainu dabu, bagātu kultūrvēsturi, Tērvetes upes senleju ar skaistām izkoptām ainavām un unikālo Veco priežu parku – dižsilu, kurā koku vecums tuvojas 300 gadiem. Šobrīd dabas parks Tērvetē aptver vairāk nekā 1200 ha lielu platību, no kuras trešo daļu aizņem Pasaku pasaule.

Dabas parka teritorijā jūtams rakstnieces Annas Brigaderes literārais devums, tāpēc tradicionālo parka daļu dēvē par Sprīdīša zemi. Te sastapsiet koka skulptūrās atveidotus pasaku un rakstnieces Annas Brigaderes lugu varoņus.

Viena no iemīļotākajām LVM dabas parks Tērvetē apskates vietām ir Pasaku mežs. Pasaku mežā skatāmas daudz dažādas koka skulptūras, tai skaitā viena no senākajām parka koka skulptūrām – Meža Ķēniņš, šeit var redzēt kokā darinātu Ķēniņa galmu, sargu un citus pavalstniekus. Tepat blakus, Raganas silā, dzīvo sila ļaudis – sikspārņi, zirnekļi, vells un pati Sila raganiņa.

Apkārt Pasaku mežam , krāšņu koku ieskauta, vijas Meža mātes taka. Te Meža māte māca lasīt visuvarenās dabas grāmatu. Takas garumā izvietoti vairāki bērniem paredzēti mācību stendi ar krāsainiem zīmējumiem un izglītojošu informāciju par meža dzīvniekiem, kukaiņiem, augiem, sēnēm un procesiem, norisēm dabā.

Izziņas bagātā Meža mātes taka ir 1.9 km gara, tajā apskatāmas izteiksmīgas, skaistas koka skulptūras, kuras sniedz papildus iespēju tuvāk iepazīties ar meža iemītniekiem – īstenajiem meža saimniekiem.

Klusā meža nostūrī pie Meža mātes takas mitinās meža gars Sakārnītis. Sakārnītis rūpējas par kokiem un pieskata mazos meža gariņus. Viņš ir aizrautīgs brīnumu pilnu stāstu klausītājs, apmaiņā par labu stāstu nekad neatteiks palīdzību ceļos noklīdušiem ceļotājiem un parādīs izeju ārā no meža biezokņa.

Gaismas pielietā meža ielokā Meža mātes valstībā atrodas Brīnumputna birzs, kurā vītero, trallina, svilpj un ūjina visdažādākie putniņi. Starp lieliem un maziem čivinātājiem savā krāšņumā mirdz Brīnumputns, kura dziesmai piedēvēts dziedinošs spēks – tā aklus dziedē, naidu slāpē un sāpes kliedē. Dzirdēt gan to var ļoti reti.

Lejpus takai, miklā grāvjmalā uz pāļiem uzslieta stāv skopā un taupīgā Sīkstuļa būda. Viņš skaita katru drupaču, cītīgi uzmana katru kankaru un lupatu lēveri.

Dziļāk mežā, klusā un rimtā eglainē mīļi pieglaudusies Meža mātes takai atrodas Maijas un Paijas pasaule. Tajā dabīgi iegūlušas sūnām un meža augiem apaugušās Velēnu vecīša mājiņa un sūnu pirtiņa. To saimnieki -  Velēnu vecītis, Kaupiņš un Samtcepure – vēl arvien gaida kādu, kurš viņus nomazgātu tīrus, baltus, lai viņi no pazemes nokļūtu Laimas gaismas valstībā. Turpat blakus atrodas Veļu aka – durvis starp ŠO un TO zemi, kurai apkārt salekušas brangas burvju vardes.

Ciemojoties Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē, 1,9 km garo Meža mātes taku vari izvēlēties un iziet kā vienīgo pastaigas maršrutu vai iekļaut to kā daļu no garākas pastaigas.

Ieteicamais pastaigu maršruts dabas parkā Tērvetē, iekļaujot Meža mātes taku:

Informācijas centrs – Saules noskaņu parks – Meža mātes taka – Pasaku mežs – Meža ķēniņš – Raganas sils – Atrakciju laukums – Pazemes valstība – Sīkstuļa taka – Sprīdīša taka – Rūķu ciems – Rūķu pilsēta Čiekure.

LVM dabas parks Tērvetē mudina pasaulē raudzīties bērna acīm, apjaušot pasakas un dabas lielisko saspēli.

Tiekamies!

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Bērnudārza izlaiduma svinības Rūķīšu mežā

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina – svini bērnudārza izlaidumu kopā ar mums! Bērnudārza izlaidums ir īpašs notikums ikviena mazā absolventa dzīvē - tas vēl...

“Ezerniekos” ierīkota rotaļu istaba bērniem

Atsaucoties LVM tūrisma un atpūtas centra “Ezernieki” viesu ierosinājumiem, atpūtas centrā ierīkota rotaļu istaba bērniem, kur mazākie “Ezernieku” viesi turpmāk varēs darbīgi un...

Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Valpurģu nakts "Ar Mežavēja spārniem" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Ar Mežavēja spārniem”, piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu dabā...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

Jaunas gudrības LVM Kalsnavas arborētuma “Mazo dārznieku skolā”

Šogad Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētums īsteno jaunas vides izziņas un izglītības nodarbības ģimenēm ar bērniem – “Mazo dārznieku skolu”. Visa gada garumā, reizi mēnesī,...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums