2021. gada piedzīvojumi un izaicinājumi LVM dabas parkā Tērvetē

13.01.2022 15:01

 

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē pagājušais gads, neskatoties uz Covid-19  pandēmiju, bijis piedzīvojumiem, izaicinājumiem un inovatīvām pieejām bagāts.  Jau pašā gada sākumā 2021. gada tūrisma sezona iesākās pavisam citāda nekā ierasts – pērnā gada janvāra mēnesī parka meža takās devās vēsturiski lielākais šī ziemas mēneša apmeklētāju skaits 60 gadu pastāvēšanas laikā – vairāk kā 4000 apmeklētāju.

Parku Tērvetē 2021. gadā apmeklēja 138,8 tūkstoši aktīvās atpūtas un skaisto dabas ainavu cienītāju. Tūristu iemīļotākā parka daļa joprojām ir Rūķīšu mežs ar mazajiem koka namiņiem rūķu ciemā un pilsētā un dižais koka skatu tornis.

Aizvadītajā gadā veikta ne tikai esošās infrastruktūras uzturēšana un labiekārtošana, bet arī izbūvēti jauni objekti - skatu platforma Iršu dārzā un jaunas koka skulptūras. Par atraktīvu atpūtas vietu kļuvusi jaunā Sila raganiņas sabata vieta ar plašu nojumi un pavardu. Pērn izstrādāts projekts un veikti sagatavošanas darbi vides objekta “Mazais labirints” izveidei.

Dabas parks Tērvetē nav iedomājams bez aizraujošiem stāstniekiem, pasaku tēliem un iespēju līdzdarboties. Sākot ar maiju līdz pat oktobrim, ievērojot aktuālos pulcēšanās nosacījumus, parka apmeklētājiem tika dota iespēja atkal tikties ar  Sila raganiņām, Sīkstulieni  un Rūķiem. Piemērojoties ārkārtas situācijas prasībām, tika organizēts un pielāgots vides gidu darbs ar apmeklētājiem - dabas parka pasaku tēli strādāja distancēti, stāstot par meža dzīvi, notikumiem un meža iemītniekiem.

Visa gada garumā aktīvi norisinājās programma “Vides stāstu dienas”. Katru mēnesi, visā tā garumā Vides stāsti tika veltīti kādai konkrētai tēmai. Kā, piemēram, augusta mēnesis tika veltīts rakstnieces Annas Brigaderes 160.gadu jubilejai, viņas radītajai daiļradei un pasaku lugu tēliem. Īpaši tika organizēta un atzīmēta “Sprīdīša vārda diena”, kas nu jau ieguvusi tradicionālu ievirzi. Šogad svētkos piedalījās 1980 viesu.

img 0012

Tradicionāli 1. septembris ir svētku diena katram pirmklasniekam, kurā LVM dāvā bezmaksas ieeju parkā. Šī piedāvātā iespēja ir kļuvusi par tradīciju, kuru atbalsta visi parka darbībā iesaistītie mājražotāji un ārpakalpojumu sniedzēji. Iespēju nosvinēt pirmo skolas dienu kopā ar LVM pērn izmantoja 85 pirmklasnieki un viņu ģimenes.

Dabas parks Tērvetē kļuvis ne tikai par vienu no skolēnu ekskursiju galamērķiem, bet arī par bērnu un jauniešu meža vides izglītības centru. Jau vairākus gadus pirmsskolas audzēkņu un skolēnu grupām piedāvā daudzveidīgas izzinošas nodarbības, pārgājienus un radošas darbnīcas LVM vides izglītības programmā “Izzini mežu”.

Parka vides izglītības speciālistes vienmēr izveido interesantas un saistošas nodarbības konkrētām vecuma grupām. Pērn aktīva atpūta dabā tika apvienota ar mācību ekskursijām Zaļajā klasē, aktivitātēm Meža ekspedīcijās un izzinošiem pārgājieniem.  Nepilnu trīs mēnešu laikā vairāk nekā 2000 skolēni un skolotāji ne tikai iepazinušies ar meža ekosistēmu un apsaimniekošanu, bet arī veikuši dažādus praktiskus dabas izziņas uzdevumus.

2021. gada rudens sezonā parks aktīvi iesaistījās programmā „Latvijas skolas soma”. Skolēniem bija pieejamas divas izglītojošas pastaigas / nodarbības - "LVM dabas parks Tērvetē. Annas Brigaderes bērnības zeme” un “Annas Brigaderes pasaku lugu tēli un koktēlniecības tradīcijas LVM dabas parks Tērvetē”. Programmas izstrādātas un pielāgotas dažādām vecuma grupām.

 

Arvien plašākas aktivitātes tiek piedāvātas dabas parka Tērvetē jaunajā tematiskajā daļā Kurbada zemē. Pagājušajā vasarā tika atklāta Digitālā meža taka, tajā ir izvietots 21 kontrolpunkts ar dažādiem saistošiem un domāt rosinošiem uzdevumiem, kas skolēniem ļauj attīstīt viņu vizuālās un digitālās prasmes, kā arī kritisko domāšanu. Projekts tapis Latvijas Drošāka interneta centram (Drossinternets.lv) sadarbojoties ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, A/S Latvijas valsts meži un mācību platformu E-KLASE.

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē apmeklētājiem tagad pieejami vairāki 360 grādu virtuālie skatu torņi. Tie ļauj no putna lidojuma iepazīt zīmīgākās dabas parka vietas: rūķu pilsētu Čiekuri, koka skatu torņa apkārtni, Atrakciju laukumu, kā arī daļu no jaunizveidotās Kurbada zemes. Virtuālajā skatu tornī "jākāpj virtuāli", izmantojot kādu no viedierīcēm – mobilo tālruni vai planšeti.

Septembrī durvis vēra LVM dabas parka Tērvetē 2021. gada jaunums – LVM dabas parka glempings. Omulīgās un romantiskās naktsmītnes atrodas meža ielokā, ainaviskās un noskaņām bagātās LVM Tērvetes ūdenskrātuves krastos! Atpūtniekiem pieejami 5 namiņi kokos un  6 pazemes mājiņas, no kurām 2 piemērotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Paldies sakām visiem tiem meža un dabas draugiem, kas izvēlējās savas brīvdienas pavadīt stāstiem, pasakām un vēstures liecībām bagātajā Tērvetē! Prieks, ka ģimenes kopā būšanas laiks, dodoties pastaigās dabā, ir paliekoša un nemainīga vērtība.

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē mainās no gada uz gadu, veidojot aizraujošu un pastaigas rosinošu meža vidi. Rodi laiku doties dabā!

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Koku stāsti izskanējuši

  Līdz ar pavasara saulgriežiem un dabas pakāpenisko mošanos, Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā 1.aprīlī izskanēja “Koku stāsti gaismai”. Šajā dienā LVM Kalsnavas...

LVM dabas parkā Tērvetē noslēgušās Lieldienu radošās darbnīcas

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ģimenei ar bērniem draudzīga vieta, kas vienmēr sarūpē papildu iespējas interesantai atpūtai dabā. Pirmsskolas un sākumskolas bērnu...

Svini Lieldienas LVM dabas parkā Tērvetē!

Lieldienās, 31. martā, no plkst. 12:00 – 16:00 aicinām lielus un mazus dabas draugus, aktīvās atpūtas cienītājus, ģimenes ar bērniem un tos, kas iecienījuši latviskus, tradīcijām...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Valpurģu nakts "Ar Mežavēja spārniem" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Ar Mežavēja spārniem”, piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu dabā...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

Jaunas gudrības LVM Kalsnavas arborētuma “Mazo dārznieku skolā”

Šogad Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētums īsteno jaunas vides izziņas un izglītības nodarbības ģimenēm ar bērniem – “Mazo dārznieku skolu”. Visa gada garumā, reizi mēnesī,...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums