LVM dabas parka glempingā mostas pavasaris

01.04.2022 14:04

 

Līdz ar pirmajiem saules stariem Tērvetes priežu zaros, jautri sāk sasaukties apkārtnes dziedātājputni. Kokos čivina zīlītes, tām gaisā atsaucas cīrulis un drīz arī citi lidoņi – tā ir droša liecība, ka iestājies pavasaris. Laikā, kad mostas daba, arī putni kļūst moži un sāk domāt par ligzdu vīšanu un pēcnācējiem.

Tērvetes ūdenskrātuves krastā esošais LVM dabas parka glempings pavasara sezonā kļūst par dabas pētnieku un putnu mīlētāju paradīzi. Šeit, ietinoties meža skaņu un putnu dziesmu valgos, var iegrimt rimtā mierā un veldzēt dvēseli.

Vai zināji, ka LVM dabas parkā Tērvetē un Tērvetes ūdenskrātuves teritorijā konstatētas 30 Latvijā īpaši aizsargājamas putnu sugas?  Tajā skaitā arī lielais dumpis, kurš dabas parka glempinga viesus sagaida un pārsteidz ar savu īpatnējo dziesmu. Lielo dumpju pāris apmeties vienā no trim ūdenskrātuves salām. Tā skaļais sauciens riesta laikā ir dzirdams apmēram 2 km attālumā. Ne velti mēdz teikt, ka lielo dumpi vieglāk saklausīt, ne ieraudzīt. Tā dobjais sauciens, kas atgādina buļļa māvienu vai skaņu, ko rada gaisa pūšana tukšā pudelē, visbiežāk saklausāms krēslas stundās un naktīs.

Tērvetes ūdenskrātuve nodrošina atpūtas vietas caurceļojošiem zosveidīgajiem putniem – baltpieres zosīm, sējas zosīm, lielajām gaurām, ziemeļu gulbjiem u.c. sugām. Ūdenskrātuves krastos ligzdo viens pāris mazo dūkuru, niedru liju, kā arī citas mitrāju putnu sugas. Ūdenstilpe ir nozīmīga barošanās vieta zivjērglim un, mazākā mērā, arī melnajam stārķim. Ūdenskrātuves piekrastē perē vairāki pāri brūno čakstu un svītraino ķauķu.

Izmanto iespēju un dodies mierpilnā pastaigā apkārt ainaviskajai Tērvetes ūdenskrātuvei! Pastaigas maršruts nav īss, kopumā 6.5 km.

Spārnoto lidoņu vērošanai, atpazīšanai un ērtai aplūkošanai ezera krastā atrodas stiklots putnu novērošanas tornis, kurā pakāpjoties pārredzama ūdenskrātuve un tās apkārtne. Ne velti tērvetnieki šo ūdenstilpni mīļi sauc par Gulbju ezeru -  baltos skaistuļu te ir daudz! Skaistās pavasara dienās Tērvetes ūdenskrātuvē vienkopus var laimēties saskaitīt pat vairākus desmitus šo cēlo putnu. Mitrajās ezera piekrastes pļavās pa laikam vakarēt nolaižas un sasaucas dzērvju pāris. Sudrabpelēkie putni nereti tiek uzskatīti par graciozākajiem pavasara vēstnešiem.

Sagaidi putnu dziesmām pieskandinātus rītus un vakarus, nakšņojot savdabīgajos LVM dabas parka glempinga namiņos zem zemes vai kokos. Glempinga namiņos ir pieejamas visas ērtības laiskai atpūtai dabas pētniekiem, romantikas meklētājiem un ģimenēm ar bērniem. Vēl tikai aprīlī nakšņošana namiņos 110 EUR/diennaktī. Cenā iekļauts LVM dabas parka Tērvetē apmeklējums.

Īpašu dāvanu un pārsteigumu meklētājiem piedāvājam iespēju iegādāties dāvanu karti atpūtai un nakšņošanai omulīgajos glempinga namiņos.

Tālrunis informācijai un rezervācijai: 26 115 333, e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Aizņemies no Sprīdīša atklājēja garu un dodies pētīt Tērvetes plašo dabas daudzveidību! Tiekamies!

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Bērnudārza izlaiduma svinības Rūķīšu mežā

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina – svini bērnudārza izlaidumu kopā ar mums! Bērnudārza izlaidums ir īpašs notikums ikviena mazā absolventa dzīvē - tas vēl...

“Ezerniekos” ierīkota rotaļu istaba bērniem

Atsaucoties LVM tūrisma un atpūtas centra “Ezernieki” viesu ierosinājumiem, atpūtas centrā ierīkota rotaļu istaba bērniem, kur mazākie “Ezernieku” viesi turpmāk varēs darbīgi un...

Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Lielauces ezerā atcelta licencētā makšķerēšana

  No šī gada 11. aprīļa tiek pārtraukta licencētās makšķerēšanas organizēšana AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotajā Lielauces ezerā. Ezers turpmāk būs brīvi...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

Noslēgušās makšķerēšanas meistarklases Tērvetes ūdenskrātuvē

Šovasar sadarbībā ar Makšķerēšanas kartes komandu no Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra notika trīs pasākumi makšķerēšanas prasmju apguvei. 28.05.2023....

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums