LVM Kalsnavas arborētumā dodas pavasarim pa pēdām

13.04.2022 08:04

Pie durvīm jau klauvē Lieldienas un aiz loga manāma lielāka rosība un dzirdamas čalas, Latvijā ierodas gājputni, kas katrs sev līdzi nes kādu stāstu. Ar stāstiem, interesantiem faktiem, izziņas un piedzīvojumu prieku ir noslēgusies LVM Kalsnavas arborētuma organizētā vides izziņas programma “No Irbēm līdz Žubītēm”, kas laikā no 20. marta līdz 9. aprīlim kopā pulcēja vairāk nekā 800 bērnus no visas Latvijas.

Vides izziņas programmas ietvaros izglītības iestāžu audzēkņi pildīja dažādu grūtības pakāpju uzdevumus par un ap putniem, aptverot 9 tēmas. Trīs nedēļas tika aizvadītas izzinošā dunā. Skolēnu aizrautība redzama iesūtītajos darbiņos, attēlojot pasakās dzirdēto un dabā redzēto. Vairāku skolu audzēkņi čakli darbojušies, lai sagatavotu putnu būrīšus. Mazie putnu detektīvi devušies dabā, lai vērotu gājputnu kāšus un meklētu pavasara vēstnešus debesīs un uz zemes. Ir risinātas mīklas un sacerētas pasakas. Vispusīgais saņemtās uzdevumu kastes saturs rosinājis arī uz citiem piedzīvojumiem.

zeltgalvitis

Vai zināt, cik smags ir Latvijas smagākais un cik viegls ir vieglākais putns? Ne katram ir iespēja paturēt rokā paugurknābja gulbi vai mazāko Latvijas putniņu – zeltgalvīti. Lai spētu izprast, cik tad īsti smags ir pats mazākais putniņš, izziņas programmā talkā tika ņemtas šokolādes olas – zeltgalvītis sver aptuveni 5,5 gramus, kas ir pat mazāk nekā puse no šokolādes olas svara! Bet Latvijas smagākais putns sver tik daudz, cik aptuveni 550 šokolādes olu. Kā tev šķiet – tas ir daudz vai maz?

Izglītības iestāžu pedagogi dalās savās atziņās par vides izziņas programma “No Irbēm līdz Žubītēm”:

  • Izzinoši, daudzpusīgi uzdevumi. Vērtīgi, ka tiek integrēti dažādi mācību priekšmeti (ligzdas taisīšana – dizains un tehnoloģijas, putni ģerboņos – sociālās zinības, spēle par putniem – starpbrīža saliedējošs uzdevums utt.).
  • Ļoti patika detektīvu darba lapas, bet visi uzdevumi bija bērniem interesanti un saistoši. Daži bērni "saslima" ar putniem tāpat kā skolotāja. Paldies!
  • Paldies par burvīgo programmu – bērniem prieks, man, skolotājai, dubults prieks. Tik lieliski kopā ar bērniem mācīties un izzināt! Šodien devāmies pirkt kinderolu, lai sajustu, cik tad sver zeltgalvītis. Burvīgi, mani četrgadnieki varēs arī vecākus šajā pavasarī ievest putnu pasaulē, jo viss tik interesanti!
  • Sagatavošanas grupas bērni ar interesi vēra vaļā uzdevumu kasti. 6–7 gadus veciem bērniem uzdevumi nav viegli un ne visi lasa pietiekami labi, bet, viens otram palīdzot, veicām uzdevumus. Mazo detektīvu uzdevumu bērni veica kopā ar vecākiem, bet bērnudārza teritorijā paši meklēja spalvas, putnu būrīšus, vēroja putnus. Atrastās spalvas pētīja caur lupu, noskaidroja, kāda veida spalvas atrada. Vēroja, kā vārnas gaida, lai tiktu pie kaķa mielasta atliekām. Daži bērni locīja svīri, skatoties video pamācību.

LVM Kalsnavas arborētums aicina ciemos! Šajā pavasarī dosimies dabā, vērojot kokaugu dažādības, pētot sēkliņas vai iejūtoties krāsu eksperta lomā. Pie mums var doties gan vides izziņas piedzīvojumos, gan radošās nodarbībās mežā. Tiekamies?

 

LVM Kalsnavas arborētums saka paldies par dalību: Rugāju vidusskola, Mālpils vidusskola, Ropažu vidusskola, Jauno Līderu vidusskola, Alekseja Grāvīša Liepnas pamatskola, Kalsnavas pamatskola, Augšlīgatnes Jaunā sākumskola, Siguldas Valsts ģimnāzija, Cēsu Jaunā pamatskola, Malienas pamatskola, Ērgļu vidusskola, Lejasciema, PII Kamenīte, Jaunalūksnes PII "Pūcīte", Alsviķu pirmsskolas izglītības iestāde ,,Saulīte", Apes PII "Vāverīte", Ērgļu pagasta pirmsskolas izglītības iestāde "Pienenīte", Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde "Vālodzīte", Valmieras PII "Sprīdītis", Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde "Kārliena", Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde "Kārliena" struktūrvienība Pienenīte, Valmieras pirmsskolas izglītības iestāde "Vālodzīte" struktūrvienība "Krācītes", Alūksnes PII "Sprīdītis", Siguldas novada Siguldas pilsētas PII "Tornīši", Madonas pilsētas PII "Kastanītis", Gulbenes novada PII Ābolīši, Gulbenes 1. pirmsskolas izglītības iestāde, Gulbenes 2. PII "Rūķītis" audzēkņiem un skolotājiem par aktīvo dalību vides izziņas programmā.

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Bērnudārza izlaiduma svinības Rūķīšu mežā

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina – svini bērnudārza izlaidumu kopā ar mums! Bērnudārza izlaidums ir īpašs notikums ikviena mazā absolventa dzīvē - tas vēl...

“Ezerniekos” ierīkota rotaļu istaba bērniem

Atsaucoties LVM tūrisma un atpūtas centra “Ezernieki” viesu ierosinājumiem, atpūtas centrā ierīkota rotaļu istaba bērniem, kur mazākie “Ezernieku” viesi turpmāk varēs darbīgi un...

Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

Jaunas gudrības LVM Kalsnavas arborētuma “Mazo dārznieku skolā”

Šogad Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētums īsteno jaunas vides izziņas un izglītības nodarbības ģimenēm ar bērniem – “Mazo dārznieku skolu”. Visa gada garumā, reizi mēnesī,...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums