LVM Kalsnavas arborētumā "Peoniju ziedu parāde 2022"

16.06.2022 10:06

 

Jūnijā Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā gaisā virmo smaržu un krāsu kokteilis. Te uz vareno skuju koku zaļā fona košā buķetē zied  rododendri un dārza dīvas – peonijas. Peonijas gadu no gada Latvijā kļūst arvien populārākas, ļoti daudzi audzē ne tikai visiem zināmās, senās šķirnes, bet veido pat savas kolekcijas ar visai retiem un dārgiem eksemplāriem. Iedvesmojoties no LVM Kalsnavas arborētuma, dzimst jauni kolekciju dārzi. Bet, vai zināt, kā aizsācies arborētuma peoniju stāsts, kādas ir ikdienas rūpēs par tām un kā svinam peoniju ziedēšanu?

LVM Kalsnavas arborētuma peoniju kolekcijas ideja dzimusi  Puķu draugu saietā 2006. gadā. Domu par iespējamu peoniju dārzu izteicis toreizējais žurnāla  „Dārzs un Drava” redaktors, izcilais peoniju selekcionārs, Latvijas peoniju krusttēvs Aldonis Vēriņš. Peonijas Kalsnavā aug un priecē apmeklētājus jau 16 gadus. Šobrīd kolekcijā apskatāmas vairāk nekā 300 dažādu šķirņu peonijas – gan gados jaunas, gan  pat 150 gadus vecas šķirnes pārstāve. Kolekcija veidota tā, lai tā būtu bagātīgi ziedoša visu jūnija mēnesi – ziedot agrām, vidēji agrām un vēlām peonijām. Tādēļ uz jautājumu “Vai peonijas jau zied?”, varam atbildēt, ka jā, zied un ziedēs vēl visu jūniju.

 

Peonija nav kaprīza kopšanā, tā ir krāšņa ne tikai ziedēšanas laikā, bet ar lapu krāsaino gammu priecē līdz pat vēlam rudenim. Kaut arī peonija ir mazprasīga puķe, tomēr ir aspekti, kuriem jāpievērš uzmanība.

LVM Kalsnavas arborētuma speciālisti dalās padomos, lai peonijas priecētu bagātīgiem ziediem:

  • Pievērs uzmanību vietas izvēlei. Peonijām patiks augt atklātā, saulainā vietā, ar pietiekamu vēja plūsmu. Tās stādīšanas vietu veido lielākā attālumā no lieliem kokiem un krūmiem. Piemērotākā augsne ir ar trūdvielām ielabots smilšmāls, kas ir ūdens un gaisa caurlaidīgs.
  • Laiku pa laikam arī mūsu peonijas maina savu atrašanās vietu un tiek pārstādītas. Peonijas stādām un pārstādām septembrī. Galvenais noteikums ir neiestādīt peoniju par seklu vai par dziļu. Stāda atjaunojošais pumpurs nedrīkst būt dziļāk par 5 cm no dobes līmeņa. Papildmēslojumu ar minerālmēsliem veģetācijas periodā ieteicams iestrādāt vismaz 4 reizes. Pirmās divas līdz trīs reizes no 10. maija līdz Jāņiem, atlikušās divas reizes jūlijā un augustā.
  • Dažādi kaitēkļi – skudras, laputis, kuras var pārnēsāt arī slimības, nereti traucē peonijām to ziedēšanas laikā. Tos var apkarot, pielietojot dažādus insekticīdus. Peoniju pelēkā puve ir slimība, kas ir jāizskauž. Lai to apkarotu, var izmantot fungicītu – Switch 62,5 vai lapu koku pelnus, kā arī ogles.
  • Peonijām patiks skaistas dobes, bez nezālēm. Arborētumā nezāles ierobežojam ar mulčētām dobēm.
  • Pirmajā gadā pēc peonijas iestādīšanas nevajag ļaut tai ziedēt, lai zieds neatņem spēku sakņu sistēmas izveidē. Lai ziedneši spētu noturēt smagos ziedus, daļai šķirņu nepieciešami balsti. Tie jāpaspēj uzlikt pirms peonijas ir sakuplojušas. Lai peonijas pamatzieds izplauktu varens un skaists, jāizkniebj sānpumpuri. Ja vēlaties ilgstošu peoniju ziedēšanu, tos var atstāt, bet tad ziedi nebūs tik lieli un vareni.
  • Pēc peoniju noziedēšanas nogriež tikai noziedējušo ziedu. Ziednešu (lakstu) nogriešana jāveic pēc rudens salnām.

Pirmās LVM Kalsnavas arborētuma peoniju kolekcijas dīvas nākušas no Aldoņa Vēriņa kolekcijas un Nacionālā botāniskā dārza. Katru gadu dārzs tiek papildināts ar jaunām šķirnēm, šajā gadā plānots kolekciju papildināt ar dažādām peoniju sugām, tajā skaitā P. Dukaļska dāvinātajām šķirnēm.  Līdzīgi kā teiciens -  Rīga nekad nebūs gatava - tāpat arī arborētuma peoniju dārzs. Mūsu mērķis nav sasniegt iespējami lielāku peoniju šķirņu skaitu, tomēr katru gadu kolekcija tiek papildināta, kļūstot arvien bagātīgākai gan krāsu, gan šķirņu buķetē.

Pašreiz arborētuma lepnums ir 29 peoniju dažādības no Aldoņa Vēriņa kolekcijas,  piemēram, ‘Laima’, ‘Aina’, ‘Māris’, ‘Zvaigznīte’, ‘Kristiana’ un citas.

Ikviens, kurš atbrauc uz arborētumu jūnijā, mājās dodas ar kādu peoniju stādu, kas izaudzēts LVM Valmieras kokaudzētavā. Trīs LVM Kalsnavas arborētuma pārdotākās  peoniju  šķirnes 2021. gadā bija ‘Border Charm’, ‘Coral Charm’ un ‘Coral Sunset’. SavukārtLVM Kalsnavas arborētuma darbinieku 3 iecienītākās peoniju šķirnes no kolekcijā augošajām ir ‘Gardenia’, ‘Red Grace’ un ‘Coral Charm’.

Peoniju modei un selekcijai attīstoties, šobrīd vienas no populārākajām ir podu peoniju šķirnes: ‘Athens’, ‘Dublin’, ‘Kiev’, ‘London’, ‘Oslo’, ‘Rome’ u.c. Tās izceļas ar zemo augumu (30 - 40 cm) un bagātīgo ziedēšanu, ir piemērotas stādīšanai puķu kastēs/podos vai akmensdārzos. Tā ir iespēja par peoniju ziediem priecāties arī uz pilsētas dzīvokļa balkona vai terases.

peoniju ziedu parade

Jūnijs arborētumā ir maģisks. Bez ziedošām un zaļojošām kokaugu dažādībām dārzā ieskanas arī kultūras pasākumi. Tā ir iespēja dārzā organizēt skaistus satikšanās brīžus un svētkus. Ekskursantu, darba kolēģu un draugu grupas dodas izzinošās ekskursijās ar gidu. Bērni kopā ar vecākiem dodas spēlē “Ģimenes rallijs”, parastās egles ‘Inversa’ zaļajā zoodārzā spēlē paslēpes, bet tūju labirinta atpūtas zonas šūpolēs un šūpuļtīklos ļaujas putnu un sienāžu skanīgajai simfonijai.

Dārza dzīvība ir tā viesi. Tiekamies, lai notvertu mirkļu burvību un ieraudzītu brīnumaino LVM Kalsnavas arborētuma zaļo pagalmu, kur neiespējamais kļūst iespējams.

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

Koku stāsti izskanējuši

  Līdz ar pavasara saulgriežiem un dabas pakāpenisko mošanos, Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā 1.aprīlī izskanēja “Koku stāsti gaismai”. Šajā dienā LVM Kalsnavas...

LVM dabas parkā Tērvetē noslēgušās Lieldienu radošās darbnīcas

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ģimenei ar bērniem draudzīga vieta, kas vienmēr sarūpē papildu iespējas interesantai atpūtai dabā. Pirmsskolas un sākumskolas bērnu...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Valpurģu nakts "Ar Mežavēja spārniem" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Ar Mežavēja spārniem”, piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu dabā...

Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums