LVM dabas parkā Tērvetē aizritējis notikumiem bagāts gads

05.01.2023 11:01


Aizvadītais gads Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē bijis dažādu notikumu un apmeklētāju bagāts. Pērn dabas parka apmeklētāju skaits sasniedzis pirmspandēmijas līmeni - 158 637 meža viesu. Paldies visiem meža draugiem un aktīvās atpūtas cienītājiem! Priecē, ka izvēlaties savas brīvdienas pavadīt LVM dabas parkā Tērvetē – vietā, kur mājo stāsti un pasakas. 

Gada laikā aizvadītas vairāk nekā 30 aizraujošas Vides stāstu dienas, muzikāli un teatrāli koncerti, sportiskas aktivitātes, sarīkoti vērienīgi pasākumi, tai skaitā ikgadējie pavasara svētki “Valpurģu nakts” un “Latvijas Meža dienas 2022”, pulcējot plašu apmeklētāju skaitu.

mezadienas

Šovasar nosvinēta dabas parka senākās koka skulptūras, Meža Ķēniņa, 50. gadadiena. Par godu Meža Ķēniņam un ņiprajam laimes meklētājam Sprīdītim svētki rīkoti jau trešo gadu, iegūstot tradicionālu ievirzi.

Dabas parks Tērvetē nav iedomājams bez aizraujošiem stāstniekiem, pasaku tēliem un iespējas līdzdarboties. Vasaras sezonā Pasaku meža takās ik dienu varēja sastapt iemīļotos dzīvos pasaku tēlus: Rūķu saimi, Sila Raganiņu, Princesi Zeltīti, Sīkstulieni, Peli un  Zaķi Brenci. Pat paši kūtrākie meža viesi labprāt iesaistījās jautrās, tematiskās un izzinošās nodarbēs.

LVM dabas parks Tērvetē ir ģimenēm draudzīga atpūtas vieta, kuru no gada uz gadu plašāk atpazīst arī citās zemēs. Augusta vidū dabas parkā Tērvetē sveicām šī gada 100 000 parka apmeklētāju, šoreiz tā bija ģimene no Lietuvas. Tas neizbrīnīja - vasaras mēnešos parku apmeklēja liels skaists tuvākās kaimiņvalsts tūristu. Gada laikā ārvalstu tūristu īpatsvars sasniedza 42% no kopējā parka apmeklētāju skaita, no tiem 83% lietuvieši. Lepojamies, ka, viesojoties Latvijā, LVM dabas parku Tērvetē kā savu brīvdienu galamērķi izvēlējušies arī tūristi no tālākām valstīm: Izraēlas, Turcijas, Vācijas, Portugāles, Šveices u.c.

Prieks, ka līdzās atpūtai un izklaidei, parka takās devies ievērojams skaits bērnu un jauniešu, mācoties dabā. Dabas parks Tērvetē kļuvis ne tikai par vienu no skolēnu ekskursiju galamērķiem, bet arī par bērnu un jauniešu meža vides izglītības centru. Jau vairākus gadus pirmsskolas audzēkņu un skolēnu grupām tiek piedāvātas daudzveidīgas izzinošas nodarbības, pārgājieni un radošas darbnīcas LVM vides izglītības programmā “Izzini mežu”. Aizvadītajā gadā programmas ietvarā iespēju apgūt meža gudrības LVM dabas parkā Tērvetē izmantoja teju 5 tūkstoši pirmsskolas vecuma bērnu un skolēnu.

LVM dabas parks Tērvetē nemitīgi aug un attīstās, mainoties no gada uz gadu.  Gada laikā tapuši jauni apskates objekti, atpūtas vietas un veikti infrastruktūras uzlabošanas darbi, piedāvājot jaunas izklaides un izziņas iespējas.

Uzsākot vasaras sezonu, Zaļajā klasē atklāta jauna vides izglītības taka - Putnu taka. Tās informatīvie stendi un uzskates materiāli ļauj iepazīt Latvijā ligzdojošos putnus. Takā apskatāmas divas jaunas kokā veidotas skulptūras: Mazais ērglis un Ūpis.

Arī citviet parkā uzstādītas jaunas, vien Tērvetei raksturīgas koka skulptūras. Pasaku mežā labiekārtota un papildināta Meža Ķēniņa Ķēkšas saimniecība.  Koka skulptūrām bagātāka kļuvusi arī jaunākā parka daļa – Kurbada zeme. Gada nogalē tajā izvietotas četras jaunas skulptūras: Meža gariņš, Akmeņkalis, Putnu vīrs un Ērglis. Neparastie, eklektiskie koka skulptūru tēli balstīti uz ļoti senu latviešu tautas pasaku “Kurbads”, kas iemieso varoņa mītu. Koka skulptūru autors – talantīgais koktēlnieks Ritvars Kalniņš.

Apmeklētāju nemainīgi iemīļotākajā dabas parka daļā, rūķu pilsētā Čiekure, pērnā gada izskaņā tapis jaunums – vecpilsētas kvartāls ar diviem jauniem namiņiem. Dabas parka senākajā daļā – Iršu dārzā – rekonstruētas koka kāpnes, kas ved lejup pa stāvo nogāzi  uz Tērvetes upītes līkloču krastu. Savukārt, Atrakciju laukumā, līdzās lielajam Labirintam izbūvēts jauns koka tiltiņš, ļaujot ērti šķērsot Tērvetes upītes līkloci.

Dabas parka bezmaksas zonā, netālu no Kalnamuižas baznīcas, atjaunota purva takas laipa un skatu platformas visā tās garumā, piedāvājot sakoptu, alternatīvu pastaigu maršrutu tiem, kuros mīt izziņas un atklājēja gars.

Prieks, ka ģimenes kopā būšanas laiks, dodoties pastaigās dabā, ir paliekoša un nemainīga vērtība. Tiekamies mežā!

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Bērnudārza izlaiduma svinības Rūķīšu mežā

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina – svini bērnudārza izlaidumu kopā ar mums! Bērnudārza izlaidums ir īpašs notikums ikviena mazā absolventa dzīvē - tas vēl...

“Ezerniekos” ierīkota rotaļu istaba bērniem

Atsaucoties LVM tūrisma un atpūtas centra “Ezernieki” viesu ierosinājumiem, atpūtas centrā ierīkota rotaļu istaba bērniem, kur mazākie “Ezernieku” viesi turpmāk varēs darbīgi un...

Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Valpurģu nakts "Ar Mežavēja spārniem" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Ar Mežavēja spārniem”, piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu dabā...

Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums