“Egle svin” – vides izziņas tematiskā programma

31.01.2023 15:01

327260047 710633747216256 8120412324665068308 n

LVM Kalsnavas arborētuma kolekcijā ir vairāk nekā 2400 dažādu egļu. Par godu Latvijas trešajai izplatītākajai koku sugai – eglei – un Egles vārda dienas svinībām janvārī, LVM Kalsnavas arborētums organizēja vides izziņas tematisko programmu vispārizglītojošām skolām – “Egle svin!”. Programmā aktīvi darbojās gandrīz 1700 bērnu no 20 Latvijas novadiem.

Tematiskās programmas “Egle svin!” ietvaros apskatījām un iepazinām tuvāk 5 no 35 pasaules egļu sugām, kā mēdzam dēvēt – māsām. Vispirms iepazinām Latvijas mežos augošo parasto egli (Picea abies,), tad ceļojām tālāk uz Serbijas, Bosnijas un Hercogovinas robežu pie Serbijas egles (Picea omorika), tālāk uz Ziemeļameriku iepazīt vienas no pasaulē garākajām eglēm – Stikas egli (Picea sitchensis) Klusā okeāna piekrastē un tālāk uz ziemeļiem pie sala izturīgākajām māsām – Kanādas egles (Picea glauca) un melnās egles (Picea mariana). Katra egle svinību ceļojumam bija sagatavojusie,  uzrādot pasi, kurā aprakstīta īsa, tomēr svarīga informācija par konkrēto egles sugu: vārds, uzvārds, galvenās ārējās pazīmes, dzimtā vieta un interesanti fakti.

Uzdevumus pildot, dejojām, sacerējām skaistus dzejoļus un dziesmas par godu eglei, zīmējām un veidojām egles portretus. Meklējām dažādības kokos, zīmējām kartes un pildījām vēl daudz dažādus uzdevumus.

Ja arī tava klase, ģimene, grupiņa, kolektīvs vēlas piedalīties “Egles svin!” tematiskajā programmā, tas ir iespējams, izmantojot sagatavotos materiālus.

Darba lapas

Paldies dalībniekiem par aktīvo padalīšanos un brīnišķīgajiem darbošanās mirkļiem vārdos un attēlos. Lūk daži no tiem:

  • Tapusi arī mums viena brīnumskaista eglīte. Eglītes tapšanā izmantojām pagājušā gada kalendāru, 200 vienreizlietojamās kartona krūzītes un 200 PET pudeļu korķīšus. Esam gandarīti ar paveikto! Paldies par jaukajiem uzdevumiem, kas mūs saliedē un rosina būt radošiem! (Jēkabpils 2.vidusskolas 3.c klases skolotāja)
  • Valmieras PII "Krācītes" "Kāpēcīšu" grupa mēģināja spēlēt kustīgo bilžu spēli. Viegli nebija - elsa, pūta, strīdējās, smējās un sanāca šādi:
  • Nomērījām, cik egle ir gara 5 gadīgos bērnos - nepieciešami 55 bērni, lai sanāktu egles garuma 62,7 metri. Iesaistot vecākus uzzinājām, ka egles garums atbilst 20 gab. Audi mašīnām! Pēcpusdienā sēsim egles sēkliņas. Lai top! (Valmieras PII Kārliena, Tauriņu grupas skolotāja)
  • Ideja lieliska, piedalāmies pirmo gadu. Biju pati sajūsma, ka katru dienu jauni uzdevumi, zināšanas, izvērtās kolosāla nedēļā. (Pirmsskolas izglītības iestāde no Smiltenes novada)
  • Mums ļoti patika šīsdienas uzdevumi. Dzīvajā teātrī mēģinājām attēlot egļu ģimeni ar dažāda vecuma ģimenes locekļiem. Veidojot savas iestādes teritorijas plānu, no cita skatupunkta paskatījāmies uz mūsu pazīstamajiem kokiem. Gatavojot kolāžu, bērniem izvērtās spraigas sarunas par atbilstošajiem dzīvniekiem. (Valmieras PII "Kārliena" Zaķēnu skolotājas)
  • Esam pagājušajā gadā 2021./2022.m.g. piedalījušies programmās "Egle svin"" un "No Irbēm līdz Žubītēm". Bija interesanti materiāli, uzdevumi. Tas atviegloja uzdevumu veikšanu šogad, jo bijām gatavi darboties dažādi, izmantojot daudzveidīgas mācīšanās stratēģijas un metodes. Bet klātienē jau vienmēr labāk, tikai tas, ka atrodamies tālu no Kalsnavas arborētuma.
  • Ļoti augstu vērtējam to, ka jaunieši uzdevumus programmā veidojuši atraktīvi un katrs vecumposms var pielāgot veicamo darbu atbilstoši vecumposmam. Uzdevumi rosina domāt par dabu. (2.klases skolotāja Balvu novadā)
  • Skolēni aizraujošā veidā ieguva jaunas zināšanas par piecām egļu sugām, mērīja koku garumus, zīmēja apkārtnes plānu, dziedāja, dejoja un svinēja Eglei vārda dienu. Katram skolēnam bija iespēja iesēt savu egli un turpmāk sekot līdzi tās augšanai. Paldies organizatoriem par interesanto un radošo projektu! (Zaubes pamatskolas skolotājas)
  • Iesējām katrs parasto egli, sacerējām dziesmu par egli, zīmējām, veidojām kolāžu, veidojām egles modeli no dažādiem otrreiz izmantojamajiem materiāliem. Pētījām kokus skolas apkārtnē – dižos, līkos, mazos, garos, resnos, interesantos u.c. Mērījām egļu apkārtmēru, noteicām augstumu. Uzņēmām fotogrāfijas egļu tematikā. Nedēļa priecēja ne tikai skolēnus ar radošu uzdevumu veikšanu un kopā būšanu, bet arī skolotājus, jo saņēmām noderīgu informāciju un materiālus tālākam darbam. Paldies LVM Kalsnavas arborētumam par neparasto piedzīvojumu nedēļas garumā. (Jēkabpils 2.vidusskola klašu audzinātājas:  Biruta Sprindža, Anda Jurgeviča un Jolanta Šinkūne)

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Dodies piedzīvot pasaku LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenēm draudzīgākajām vietām Latvijā. Šī ir vieta ģimenei ar bērniem un tiem, kuri pasaulē prot...

Nakšņošana “Spārē” šovasar par zemāku cenu

Turpmākā vasara un pat viss septembris ir kā radīts, lai dotos prom no pilsētas burzmas un baudītu atpūtu dabā. Sevišķi, ja ceļi ved uz Talsu pusi, jo LVM tūrisma un atpūtas...

Vasaras saulgriežu pastaigas LVM dabas parkā Tērvetē

Vasaras saulgriežu laikā daba ir pašā pilnbriedā un ikvienu aicina smelties tās īpašo spēku. Dabā gājēji, kuri svētku laikā vēlas doties garās pastaigās, gaidīti Latvijas valsts...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums