Šī gada kokaugs – smaržlapu roze

14.02.2023 16:02

Ik gadu dažādas biedrības nominē gada dzīvotni, gada sūnu, dzīvnieku, augu un vēl citas nominācijas, lai sabiedrībā aktualizētu un plašāk atspoguļotu konkrētajā gadā ar vidi saistītu problēmu. 2012. gadā LVM Kalsnavas arborētumā tika iestādītas trīs smaržlapu rozes (Rosa rubiginosa). Stādus izaudzēja no sēkliņām, kas saņemtas sēklu apmaiņas rezultātā 2009. gadā no botāniskā dārza Yoshkar-Ola Marii – El. LVM Kalsnavas arborētums, rūpējoties par reto un citzemju kokaugu kolekciju, līdzdarbojas dažādo dabas vērtību saglabāšanā un vairošanā. Rūpes par kokaugiem, kaut arī tikai lokāli, vairo to daudzveidību arī globāli.

 

Smaržlapu roze savvaļā sastopama reti

Smaržlapu roze (Rosa rubiginosa) ir stāvs neliels krūms, kas veido daudz atvašu. Tai ir  nedaudz matainas lapas un elipsoidāli, oranžsarkani augļi.  Smaržlapu roze savvaļā aug atlantiskajā Eiropā un Dienvideirpoā, Balkānos un Malaizijā. Latvijā tā sastopama Kurzemē, pārējā teritorijā – ļoti reti, biežāk Daugavas ielejas terasēs. Reti tiek kultivēta. Smaržlapu roze ir iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas 3. kategorijā – retās sugas – sugas, kurām nedraud iznīkšana, bet kuras satopamas nelielā skaitā vai pēc platības ierobežotās un specifiskās vietās, un ir viegli iznīcināmas.

Rožu ģintī Latvijā savvaļā kopumā sastopamas ap 15 sugu ar dažādu izcelsmi. Tās mēdz būt izteikti ekoloģiski agresīvas, pat invazīvas svešzemju, kā arī retas un aizsargājamas savvaļas sugas. Bieži vien ir grūti pierādīt, vai kāda konkrēta rožu suga tik tiešām ir Latvijas savvaļas floras elements, vai tomēr izsenis kultivēts un plaši savvaļā ieviesies dārzabēglis – augs, kas tiek audzēts dārzā, bet ar laiku izplatās apkārtnē ārpus tā.

Smaržlapu roze ir viena no rožu sugām ar dabisku izcelsmi, kas Latvijā ir reti sastopama un saudzējama. Vēl nesen suga bija diezgan plaši sastopama Zemgalē, kā arī atsevišķos reģionos citviet Latvijā, tomēr pēdējos gados suga lielā mērā ir izzudusi, un sastopama atsevišķu eksemplāru veidā ceļmalās un grāvjmalās, kur to mazāk skar intensīvā lauksmainiecība.

 

Krāšņas kolekcijas LVM Kalsnavas arborētumā

LVM Kalsnavas arborētuma teritorija apmeklētājus pārsteidz ne tikai ar varenām kokaugu grupām, bet arī ar smalkām ziedu kolekcijām, tajā skaitā – rozēm. Arborētuma kolekcijā ir 142 rozes, 11 šķirnes un 16 sugas. Rožu dažādība slēpjas to krūma formā, ziedos, ziedēšanas laikā un smaržā. Jūlijs ar klusu, smalku ziedēšanu aicina uz rožu kolekcijas ziedu parādi. Arborētuma kolekcijā roze papildina citu kolekciju stādījumus, piešķirot tiem citu raksturu un noskaņu. Ne velti teiksmās un stāstos roze tiek dēvēta par cēlu ziedu, tai patīk izcelties uz citu kokaugu fona. 

Arborētuma kolekcijas stādījumi tiek papildināti ik gadu. Veidojot kolekciju stādījums, arborētumā īpaši tiek akcentēti vietējo selekcionāru kokaugi, tos izceļot stādījumos. Pēteris Upītis (ceriņi), Aldonis Vēriņš (peonijas), Rihards Kondratovičs (rododendri), Pēteris Dukaļskis (peonijas) – tie ir selekcionāri, kuru selekcionētie augi papildina kolekcijas apstādījumus. Atsevišķus kokaugu stādus iegūstam Latvijas botānisko dārzu draudzības rezultātā. Sadarbība dod iespēju veikt pētniecisko darbu, pētot kokaugu augšanu dažādos apstākļos. LVM Kalsnavas arborētumā augošā roze ‘Marga’ (Rosa ‘Marga’) izveidota Latvijas Nacionālajā botāniskajā dārzā, Salaspilī. Reģistrēta Vācijā 1979. gadā (Dzidra Rieksta). Tā ir krokainās rozes (Rosa rugosa) šķirne, kas pieder parka rožu grupai. Tās krūms ir piramidāli izplests, biezi zarots, kompakts, līdz 2 m augsts. Lapas lielas, tumši zaļas, rievainas. Ziedi ir vidēji lieli (7-8 cm), puspildīti, maigi rozā krāsā ar tumšāku vidu. Tiem ir patīkama smarža. Tie uzsāk ziedēt jūnija vidū, zied ļoti bagātīgi un gandrīz nepārtraukti līdz salam. Tā ir augšanas apstākļu ziņā pieticīga roze, tai vēlama saulaina, kaut daļēji no vējiem aizsargātā vieta, vienmērīgi mitra, trūdvielām bagāta, labi drenēta mālsmilts vai smilšmāla augsne. Roze labi ziemo bez piesegšanas, to ieteicams stādīt grupu stādījumos vai atsevišķu stādu izvietošanai zālienā, tāpat to iespējams izmantot krāšņiem, smaržīgiem necirptiem dzīvžogiem.

Šajā gadā LVM Kalsnavas arborētumā, līdz ar gada kokauga izvēli plānots izcelt un papildināt rožu stādījumus. Tā ir iedvesma jaunām idejām un to realizācijai. Apzināsim un sargāsim retās Latvijas savvaļas rožu sugas!

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Bērnudārza izlaiduma svinības Rūķīšu mežā

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina – svini bērnudārza izlaidumu kopā ar mums! Bērnudārza izlaidums ir īpašs notikums ikviena mazā absolventa dzīvē - tas vēl...

“Ezerniekos” ierīkota rotaļu istaba bērniem

Atsaucoties LVM tūrisma un atpūtas centra “Ezernieki” viesu ierosinājumiem, atpūtas centrā ierīkota rotaļu istaba bērniem, kur mazākie “Ezernieku” viesi turpmāk varēs darbīgi un...

Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums