Vasaras piedzīvojums LVM dabas parkā Tērvetē

05.06.2023 12:06

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē vilina doties vasaras piedzīvojumos dabā! Dabas parks aptver vairāk nekā 1200 ha lielu platību un lielāko daļu tā teritorijas aizņem mežsParks ir bagāts ar dažādām aktīvās atpūtas iespējām – gan izklaidējošām, gan izglītojošām. Pats galvenais – ar tādām, ko izbaudīt visai ģimenei kopā. 

Iemīļotāko parka vietu – Pasaku meža, Atrakciju laukuma un Rūķīšu meža – apskatei nepieciešamas vismaz trīs stundas. Parku caurvij aptuveni 35 kilometri garš taku tīklojums, pa kuru ērti pārvietoties kājāmgājējiem, velosipēdistiem, nūjotājiem, apmeklētājiem ar kustību traucējumiem un ģimenēm ar bērnu ratiņiem. Parkā kursē autovilcieniņš – Pasaku bānītis.

Pasaku mežā mājo rakstnieces Annas Brigaderes radīto lugu varoņi, kas izvietoti Meža ķēņiņa, Meža mātes un Sila raganiņas valstībā. Ikviens aicināts iesēsties Ķēniņa tronī, izšūpoties Sila raganiņas slotā, sasveicināties ar zirnekļiem, sikspārņiem un pūcēm. Savukārt Meža mātes takā vairāk nekā divu kilometru garumā krāsainos stendos atklājami meža noslēpumi. Apmeklētājus priecēs kokā atveidotas dzīvnieku, kukaiņu, sēņu un ogu skulptūras.

Līdzās Pasaku mežam Atrakciju laukumā “Lutauša pļava” atrodas brīvdabas estrāde un iespaidīgs koka labirints. Turpat, Latvijā vecāko priežu ielokā, sastopams ņiprais pasaules atklājējs – Sprīdītis. Viņš, vaigus piepūtis, bezbailīgi spēlē stabulīti un dancina milzi Lutausi. Pēc pastaigas piesēst un atpūsties aicina ar soliem un galdiem aprīkotā vieta – Lutauša midzenis.

Rūķīšu mežu veido vairāk nekā 40 mazi, krāsaini koka namiņi un ieliņas, kas izvietotas Rūķu ciemā un pilsētā “Čiekure”. Tematiskās mājiņas var ne tikai izlodāt, bet arī iepazīt čaklo darboņu dzīvi. Rūķu sētas kompleksu veido guļbaļķu ēka ar plašu pagalmu un trim ēkām – Darbnīcu, Rūķotavu un Bodīti.

Vietā, kur rakstniece A. Brigadere pavadījusi pirmos bērnības gadus, izveidots Anneles zoo. Nelielajā dzīvnieku dārzā var pabarot kazas, samīļot trušus un citus Latvijas lauku sētas dzīvniekus.

No koka skatu torņa paveras skats uz Sprīdīša laimīgo zemi, Tērvetes silu un Zemgales līdzenumu. Augšējā skatu platforma (25 m) aprīkota ar stacionārajiem binokļiem.

Mežs var pārtapt par plašu mācību klasi ar neskaitāmām izglītošanās iespējām. Dodies izstaigāt meža gudrību izzinošās takas! Dabas izzinātājiem būs interesanta Zaļā klase. Te izstaigājamas četras takas – Meža (ne)draugu taka, Dzīvnieku, Koksnes un Putnu taka. Krāsainajos Zaļās klases stendos var izpētīt informāciju par Latvijas meža iemītniekiem un pašu mežu.

Kurbada zemē mīt īsts piedzīvojumu gars. Tarzāna un Tīklu parkā kokos izveidotas deviņas dažādu līmeņu trases ar vairāk nekā 100 šķēršļiem. Pieejami koka namiņi, batuti un bumbu laukumi, divu līmeņu klāji un tīklu tuneļi vidēji sešu metru augstumā virs zemes.

Vairāk nekā trīs kilometru garā velotaka vilina ar tramplīniem, virāžām un tiltiem. Šī taka ir piemērota dažāda vecuma un prasmju lietotājiem. Pašiem mazākajiem dabas draugiem (“dip-dap” ritenīšu un pirmo velosipēdu lietotājiem) izveidots 400 m garš posms, savukārt pusaudžiem un azartiskajiem dabas draugiem – lielāks aplis ar atbilstošas grūtības pakāpes šķēršļiem.

Sajust īstu tropu klimatu varēsi Tērvetes Tauriņu mājā, kurā mīt koši Āzijas, Dienvidamerikas un Āfrikas kontinenta krāsainie lidoņi. Līdzās daudzveidīgajiem tauriņiem labi jūtas arī putni, zivis, bruņurupuči un citi tropu iemītnieki.

Ja vienas dienas ir par maz, tverot piedzīvojumus plašajā parka teritorijā, Latvijas valsts mežu dabas parka glempings sniegs iespēju pagarināt ceļojumu pasakā. Savdabīgie namiņi kokos un pazemē, kas  piemēroti nakšņošanai visa gada garumā, izvietoti priežu meža ielokā līdzās Tērvetes ūdenskrātuvei. Divi pazemes namiņi labiekārtoti cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem.

Glempinga teritorijā pieejama peldvieta smilšainā pludmalē, laivu un SUP dēļu noma. Kaislīgiem makšķerniekiem ir iespēja tikt pie ievērojamiem lomiem. Maltītes baudītājiem svaigā gaisā iekārtotas piknika vietas ar nojumi.

Šajā ainaviskajā vietā ir padomāts arī par tiem, kam patīk nakšņot teltīs, ceļot ar saviem kemperiem vai treileriem. Lai sasildītos un atjaunotu enerģiju, noderēs ar malku kurināma pirts. Naktsmītnē laipni gaidīti arī apmeklētāji ar saviem mājdzīvniekiem.

Piedzīvojumi var sākties! Tiekamies!

 

 

 

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Dodies piedzīvot pasaku LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ir viena no tūristu iecienītākajām un ģimenēm draudzīgākajām vietām Latvijā. Šī ir vieta ģimenei ar bērniem un tiem, kuri pasaulē prot...

Nakšņošana “Spārē” šovasar par zemāku cenu

Turpmākā vasara un pat viss septembris ir kā radīts, lai dotos prom no pilsētas burzmas un baudītu atpūtu dabā. Sevišķi, ja ceļi ved uz Talsu pusi, jo LVM tūrisma un atpūtas...

Vasaras saulgriežu pastaigas LVM dabas parkā Tērvetē

Vasaras saulgriežu laikā daba ir pašā pilnbriedā un ikvienu aicina smelties tās īpašo spēku. Dabā gājēji, kuri svētku laikā vēlas doties garās pastaigās, gaidīti Latvijas valsts...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Zāļu diena LVM dabas parkā Tērvetē

Nāc, nākdama, Jāņu diena, visi bērni tevi gaida! Gaidot vasaras saulgriežus, Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē aicināti lieli un mazi līgo bērni, lai skaisti...

Koncertprogramma bērniem "Sīki, mazi kukainīši" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 8. jūnijā aicina apvienot aktīvu atpūtu mežā ar teatrāli muzikālu koncertu Atrakciju laukuma brīvdabas estrādē! Muzikālā izrāde...

Latvijas Meža dienas LVM dabas parkā Tērvetē

Aicinām skolas, ģimenes un ikvienu dabas draugu iepazīt mežu bagātības grandiozākajā meža izziņas festivālā "Latvijas Meža dienas", kas tradicionāli notiek maija beigās LVM dabas...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums