Aizvadītais gads LVM dabas parkā Tērvetē bijis notikumiem un izaicinājumiem bagāts

09.01.2024 15:01

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē, kurā jau 65 gadus mājo stāsti, pasakas un izziņas prieks, 2023. gadā viesojušies 135,8 tūkstoši apmeklētāju. Tērveti par savu brīvdienu galamērķi izvēlējušies ne tikai Latvijas, bet arī prāvs skaits ārvalstu tūristu -47% . Ģimenēm draudzīgajā parkā ciemojušies visu kontinentu pārstāvji, izņemot, protams, Antarktīdu. Viskuplākais skaits svešā mēlē runājošo apmeklētāju ieradušies no tuvējās kaimiņvalsts – Lietuvas. Lietuviešu tūristu pieplūdumu veicinājis pierobežas tuvums un mērķtiecīgi veiktās mārketinga aktivitātes - sadarbība ar Lietuvas blogeriem un tūrisma informācijas centriem. 

Šogad parka apmeklētājus gaida vairāki jaunumi – pēc vētras citā veidolā atdzims un ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam vasarā būs atkal pieejams iecienītais Tērvetes Tarzāna parks. Līdzās Tarzānam, bezmaksas zonā, rekonstrukciju un paplašināšanos piedzīvos arī Velo taka – tiks uzstādītas jaunas koka rampas un uzlabots taku segums. Blakus velo trasei pilnīgi no jauna taps Olimpiskā taka – pastaigu vieta ar koka konstrukcijām aktīvai atpūtai. Pavisam drīz Kurbada zemē ar pilnu jaudu varēs nodoties riteņbraukšanai, lēkāšanai un kāpelēšanai.

Rūķīšu mežā jau pērn uzsāktie taku, namiņu un citu vides objektu izgaismošanas darbi turpināsies un tiks papildināti ar jauniem elementiem arī šogad, piedāvājot apmeklētājiem pasakainu pastaigu gada tumšajos mēnešos.

Arī šogad neizpaliks vērienīgi, par tradīciju kļuvuši ikgadēji pasākumi – Valpurģu nakts 30. aprīlī un Latvijas Meža dienas 24.-25. maijā.

Dabas parks Tērvetē piedāvā ne tikai atpūtas un izklaides iespējas, bet arī iespēju apgūt dažādas meža gudrības visa gada garumā. Jau vairāk nekā 10 gadus parks aug un veidojas par skolēnu vides izglītības centru, piedāvājot daudzveidīgas izzinošas ekskursijas un nodarbības, radošas darbnīcas LVM vides izglītības programmā “Izzini mežu”. Tā kā Tērvetes mežā mājo rakstnieces Annas Brigaderes pasaku lugas, dabas parks kļuvis par skolēnu ekskursiju galamērķi, iesaistoties kultūrizglītības programmā “Latvijas skolas soma”. Smelties meža gudrības vai iepazīties ar A. Brigaderes daiļradi 2023. gadā ieradušies 6960 skolēni, pārstāvot teju visus Latvijas novadus.

7. augusta vētra daudzu Dobeles novada iedzīvotāju ikdienu apgrieza ar kājām gaisā. Ap pulksten divpadsmitiem spēcīgais vējš iebrāzās arī dabas parka takās, septiņu minūšu laikā pārvēršot meža ainavu un ikdienu. Pamatīgu izbīli un dabas vareno spēku piedzīvoja teju 50 parka apmeklētāju un 11 darbinieku, kas tobrīd atradās mežā un, par laimi, neviens necieta.

Pusotru mēnesi parks apmeklētājiem tika slēgts, atbrīvojot takas un ceļus no kritušajiem un bīstamajiem kokiem. Parka teritorijā savāktā gāztā un lauztā koksne tika izmantota dabas parka labiekārtošanai – Tērvetes koktēlniecības darbnīcā gatavotas parkam nepieciešamās lapenes, soliņi un cita tūrisma infrastruktūra.

Gadu no gada parkā esošā infrastruktūra nemitīgi tiek uzturēta – koka laipas, tilti, piknika vietu labiekārtošana, kā arī koktēlnieka Ritvara Kalniņa prasmīgi veidotas koka skulptūras jau top un papildinās parka tematiskās daļas – Meža Ķēniņš tiks pie jauniem zirgiem, mazuļi – pie koka karuseļiem, Sila raganiņa – interaktīviem vides objektiem.

Liels paldies parka sadarbības partneriem, uzņēmējiem un Dobeles TIC par atsaucību, veidojot aizraujošu piedāvājumu gan maziem, gan lieliem parka apmeklētājiem!

Gaidīsim ciemos – būs pasakaini!

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Bērnudārza izlaiduma svinības Rūķīšu mežā

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina – svini bērnudārza izlaidumu kopā ar mums! Bērnudārza izlaidums ir īpašs notikums ikviena mazā absolventa dzīvē - tas vēl...

“Ezerniekos” ierīkota rotaļu istaba bērniem

Atsaucoties LVM tūrisma un atpūtas centra “Ezernieki” viesu ierosinājumiem, atpūtas centrā ierīkota rotaļu istaba bērniem, kur mazākie “Ezernieku” viesi turpmāk varēs darbīgi un...

Vairāk nakšņošanas vietu LVM tūrisma un atpūtas centrā “Spāre”

Uzsākot jauno tūrisma sezonu, “Spāres” namiņos un istabās turpmāk varēs nakšņot vairāk viesu.  Palielinot gultasvietu skaitu, tagad ”Spārē” kopā iespējams nakšņot līdz...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Valpurģu nakts "Ar Mežavēja spārniem" LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē 30. aprīlī aicina visus uz ikgadējo maģisko Valpurģu nakti “Ar Mežavēja spārniem”, piedāvājot plašu izklaides un kultūras programmu dabā...

Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

Aktīvo ģimeņu diena LVM dabas parkā Tērvetē

LVM dabas parkā Tērvetē 20. aprīlī notiks ikgadējā aktīvo ģimeņu diena “Cibric, cibric uz mežu”! Šajā dienā aicināts piedalīties ikviens aktīvas atpūtas un sportiska dzīves veida...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums