Latgaliskuos nūtikšonys Jaunmūkuos jeb uz Jaunmoku pili ciemos brauc latgalieši

28.07.2023 11:07

5. augustā Jaunmoku pilī būs latgaliskās kultūras un garšu svētki Kurzemē, jo ciemos brauks viesi no Latgales – Baltinavas teātris, muzikanti no Gaigalavas Rasma un Gunārs Igauņi, tirgotāji un amatnieki. Neiztikt arī bez Latgales tradicionālajiem ēdieniem. Svētkos aicināts pievienoties ikviens interesents un latgaliešu kultūras cienītājs.

Kas gan ir svētki un ciemiņu uzņemšana bez garda ēdiena un vietējo sarūpētiem labumiem? Viesiem būs iespēja apmeklēt Vakartirgu laika posmā no pulksten 14.00 līdz 20.00, kurā tuvākās apkārtnes un Latgales amatnieki, mājražotāji būs atveduši andelei pašu rokām darinātos priekšmetus un gardumus. Īpaši tirdziņam tiek aicināti pieteikties mājražotāji no Latgales. Tirdziņa nolikums un anketa pieejams

No pulksten 14.00 līdz 23.00 - apmeklētājiem būs baudāmas "Latgales garšas". Varēs nobaudīt tādus tradicionālos latgaliešu ēdienus kā asuškas - kļockas saldā krējuma mērcē, buļbu bleiņu skābā krējuma u.c.

Pulksten 15.00 viesus ar kurzemnieku viesmīlību un dzīvesprieku sagaidīs pils ļaudis, bet ar jestru danci sveiks Tukuma E. Birznieka - Upīša 1. pamatskolas deju kolektīvs “Pastariņi”.

Ekskursijas gida pavadībā Jaunmoku pilī ir izskanējušas dažādās valodās, taču šajā dienā pulksten 16.00 pasākuma viesus aicinās izzināt pils vēsturi, stāstu un noslēpumus latgaliski. Dalības maksa – ieeja muzejā – 3.00 EUR/ personai.

Pulksten 18.00 būs dienas centrālais notikums - Baltinavas dramatiskā kolektīva "Palādas" izrāde Danskovīte “Ontans i Anne” 5. daļa “Ontans i plāšnīki”. Pie Annas un Ontana ciemos ierodas Annas dēla ģimenes draugi - laulāts pāris no Rīgas. Ontans jūt, ka mājās sāk notikt dīvainas lietas. Izrādās, ka atbraukusī kundze ir zīlniece un ekstrasense.

Komēdija "Ontans i Anne" savulaik tā iepatikusies režisoram Valdim Lūriņam, ka pirmās trīs komēdijas sērijas izrādē "Latgola.lv" tika uzvestas uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves. Biļešu cena iepriekšpārdošanā – 5.00 EUR, pasākuma dienā – 7.00 EUR.

Tāpat kā Latgalē, bez kārtīgas balles neiztikt! Pulksten 21.00 “Bals ar muzykantīm nu Gaigalovys” jeb Zaļumballe. Muzikanti no Gaigalavas- Rasma un Gunārs Igauņi ir bijuši dalībnieki raidījumos “Latvijas šlāgeraptauja” un tagad arī “Latvijas sirdsdziesma”. Muzikanti pieskandinās pils teritoriju ar sirsnīgām latgaliešu tautasdziesmām, latviešu oriģināldziesmām, kā arī tautā iemīļotām ziņģēm. Biļešu cena Zaļumballes apmeklētājiem būs iepriekšpārdošanā – 5.00 EUR, pasākuma dienā – 7.00 EUR.

Svētku baudītājiem Torņa zālē būs iespēja apskatīt Zaigas Siliņas ar adatiņu darinātas gleznas par dabas tematiku jeb krustdūrienu izšuvumu izstādi - "Es dzīvoju, lai radītu un radot, dzīvoju".

Kad kārtīgi paēsts, izdancots un izsmiets - Jaunmoku pils piedāvā naktsmājas pils viesnīcā ar 15% atlaidi.

Dienas biļete (ekskursija| izrāde un zaļumballe) - iepriekšpārdošanā 10.00 EUR, pasākuma dienā – 15.00 EUR. Biļetes: jaunmokupils.lv un Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās.

Pils komanda aicina izbaudīt Latgales kultūras, prieka un kopības gara piepildītu dienu.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts/filmēts un iegūtie dati publicēti.

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Jaunmoku pilī latviskās noskaņās skanēs Mārča Auziņa solo programma

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, 4. maijā pulksten 18.00, Jaunmoku pils terasē notiks virtuozā ģitārista Mārča Auziņa solo koncerts.  Svētku noskaņai...

Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Svini Lieldienas LVM dabas parkā Tērvetē!

Lieldienās, 31. martā, no plkst. 12:00 – 16:00 aicinām lielus un mazus dabas draugus, aktīvās atpūtas cienītājus, ģimenes ar bērniem un tos, kas iecienījuši latviskus, tradīcijām...

Pasakains pavasara brīvlaiks LVM dabas parkā Tērvetē

Līdz ar pavasara iestāšanos, rosība sākusies arī Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē  pasaku zemē, kur valda iztēle, sapņi un brīnums. Skolēnu brīvlaikā dodies...

Putnu mēnesis LVM dabas parkā Tērvetē

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina doties meža takās pēc jaunām zināšanām un prasmēm. Visa gada garumā parkā norit tematiskās Vides stāstu dienas. Ik mēnesi stāsts...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums