Jaunmoku pilī skatāma mākslinieces Ilvas Ievānes gleznu izstāde “Atmiņas par jūru”

21.12.2023 09:12

Jaunmoku pils Torņu zālē apskatāma mākslinieces, dizaineres un pedagoģes Ilvas Ievānes gleznu izstāde "Atmiņas par jūru", kurās atspoguļotas mākslinieces atmiņas par laiku, kurš pavadīts Zviedrijas salā Grunsundē.

Izstādē apskatāmie mākslas darbi tapuši, māksliniecei vairākus mēnešus dzīvojot pāri jūrai uz vienu no skaistākajām un tūristu apmeklētākajām salām Zviedrijā – Grunsundē. Ikdienā tā ir sala ar vienkāršiem zviedru iedzīvotājiem, bet vasarā – paradīze tūristiem un atpūtniekiem – miljonāriem. Izstādē Ilva Ievāne caur gleznām dalās ar saviem iespaidiem, sajūtām un vērojumiem par dzīvi uz salas – ainava ar pelēkiem miglainiem rītiem un biedējoša ar zibeņainām vētrām, krāšņa ar dzelteno narcišu puduriem un nomierinoša ar sapņaini zilo lavandu smaržu.

Ilva Ievāne dzimusi 1969.gada augustā Stučkā (tagadējā Aizkrauklē). Bērnību kopā ar vecākiem, brāli un mazo māsu pavadījusi Gulbenē, vēlāk ar ģimeni pārcēlusies uz dzīvi Aizkrauklē. Studējusi Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mājturības un tehnoloģiju fakultātē mājturību uz vizuālo mākslu, bet biznesa skolā "Nimfa" apguvusi vides dizainu.

Par savas daiļraides iedvesmu un attīstību māksliniece stāsta: "Daudz skaisti mirkļi un atmiņas ir saistītas ar Mammammīti un Pappu (tā visi 8 mazbērni sauca vecvecākus) Lejasciema pusē. Ceptas maizes smarža, skaisti garnētas tortes, medus rāmji un vaska aromāts, kaņepju sviests un zirņu pikas. Siena un kartupeļu talkas ar Pappa taisītajiem grābeklīšiem un pītajiem groziņiem. Ziemas garajos vakaros lielajā istabā novietotajām stellēm, vērpjamo ratiņu un tītaviņām, etnogrāfisko rakstu zīmējumiem, krāsainiem dziju kamoliem un diegu spolītēm. Vasaras nebija iedomājamas bez Mammammītes apmīļotām puķu dobēm, kur bezgalīgās rindās slējās gladiolu krāsainie zobeni, dāliju apaļās un spurainās bumbas. Krāsu burvīgās nianses, daba un ziedu skaistums, māksla un dizains, rokdarbu daudzveidība ir pamazām ienākusi arī manā dzīvē. Ir izaudzināti 3 dēli, pavadīti mirkļi kopā ar mazbērniņiem, vairāk kā 30 gadi nostrādāti pedagoģiskajā darbā, ir satikti tik daudz labi un radoši bērni, gaiši, atvērti sirdscilvēki un mākslas padomdevēji. Liels paldies maniem vecākiem, kuri mani ir mīlējuši un atbalstījuši. Tas viss kopā ir veidojis manu personību un iekrāsojis manu dzīvi."

Izstādes apskate pils muzeja apmeklējuma ietvaros katru dienu no plkst. 9.00 līdz 17.00.

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Jaunmoku pilī latviskās noskaņās skanēs Mārča Auziņa solo programma

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, 4. maijā pulksten 18.00, Jaunmoku pils terasē notiks virtuozā ģitārista Mārča Auziņa solo koncerts.  Svētku noskaņai...

Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums