Varbūt tas ir svaigais gaiss, vai varbūt nogurums pēc kārtīgas pastaigas, kas ēdienam dabā liek garšot īpaši labi. Lai vai kā, tas nu ir fakts – dabā viss garšo lieliski! Dodoties īsākā vai garākā pastaigā, somā līdzi var būt sviestmaizes, ugunskurā var cept desiņas, bet mežā var pagatavot arī restorāna cienīgas pusdienas!
Latvijas valsts mežos ikvienam brīvi pieejamas gandrīz 300 bezmaksas atpūtas vietas, no kurām lielākajā daļā ierīkota arī ugunskura vieta un pieejams gan sols, gan galds. Daudzas no ugunskura vietām AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aprīkojuši arī ar statīvu zupas katla uzkarināšanai, tāpēc apstākļi tā vien mudina izmantot visas iespējas, lai ēdiens dabā būtu ne vien enerģijas avots, bet arī atpūta un īstena kopā būšana.
Koncepta “Gatavo dabā” pavāram Renāram Purmalim ir neskaitāmi padomi un receptes, kā dabā pagatavot gan vienkāršu, gan mazliet sarežģītāku maltīti.
Vienkāršajā versijā pārgājienā līdzi var ņemt jebko, ko var uzdurt uz iesma un apcept liesmās, piemēram, kukurūzu. Tāpat ērti gatavot dārzeņus, kurus veselus var likt oglēs. Ne tikai kartupeļus, arī burkānus, pastinakus vai jebkuru citu iemīļotu sakņaugu var vienkārši ielikt karstās oglēs un apcept. Kad gatavs – nokasīt mizu un uzbērt sāli. Renārs atzīst, ka tieši šādas mēdz būt viņa maltītes mežā, kad dabā dodas kopā ar ģimeni un nevēlas līdzi nest smagās čuguna pannas, bet gan izbaudīt kopā būšanu un klātesamību.
Principā pagatavošanai dabā var izmantot jebkādu recepti, kas iecienīta, gatavojot maltīti mājās. Piemēram – var uzvārīt makaronus, uz citas pannas apcept sīpolus, papriku, uzliet konservētus tomātus. Pēc tam vārītos makaronus ielikt pannā, pasautēt kopā sagatavotajiem tomātiem un tad likt klāt gaļu vai sieru.
Klausies LVM podkāsta “Dabā gājējs” 10. epizodi, kurā pie Ievas ciemojas konceptpavārs Renārs Purmalis un LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde, kurš teicami pārzina labiekārtotas atpūtas vietas Latvijas valsts mežos.
Visas LVM labiekārtotās un brīvi pieejamās atpūtas vietas, ērti atrodamas šeit.