Podkāsta “Dabā gājējs” 15. epizode: Īsi un gari pārgājieni

21.10.2022 15:10

isi gari pargajieni2

Dabā iešanas paradumi katram ir savi: kādam īsts pārgājiens sākas tikai no 20 kilometriem, taču cits ļaujas īsai un spilgtai dabas piedzīvošanas pieredzei. Lai arī kāda būtu tava dabā iešanas formula, podkāsta “Dabā gājējs” 15. epizodes viesu stāsti iedvesmos atklāt ko jaunu.

Ievas ciemiņi šoreiz ir tūrisma un vides eksperts, viens no garo distanču pārgājienu maršrutu “Mežataka” un “Jūrtaka” izveidotājiem, Juris Smaļinskis, un videogrāfs un dabas piedzīvojumu entuziasts Arvīds Barānovs.

Latvijas iedzīvotājiem ir liela privilēģija – vien pusstundas braucienā iespējams nokļūt mežā vai purvā, lai uzsāktu savu piedzīvojumu dabā. Šo iespēju izmanto arī Arvīds un pat darbadienu vakaros dodas pārnakšņot mežā.

“Īstam piedzīvojumam nav obligāti jābūt gājienam pāri Amazonei. Tā vietā darbadienas vakarā var aizbraukt tepat uz mežu pārnakšņot un no rīta būt atpakaļ darbā. It kā sīkums, bet tas var būt tāds piedzīvojums, ko atcerēties ja ne visu mūžu, tad ilgu laiku. Un tam nav nepieciešamas ne lielas investīcijas, ne nopietna gatavošanās,” stāsta Arvīds. Podkāsta epizodē viņš arī dalās atmiņās par laiku, kad kopā ar bērniem mežā nakšņoja gandrīz biežāk nekā mājās.

Savukārt Jura Smaļinska plašā pārgājienu pieredze mudina ielikt mugursomā dažas nepieciešamākās lietas un doties garā, vismaz vienu dienu ilgā pārgājienā. Epizodē Juris stāsta par to, kā tapuši garo pārgājienu maršruti “Mežtaka” un “Jūrtaka”, dalās savā dabā gājēja pieredzē un atklāj, kāds ir iztikas minimums vienas dienas pārgājienam Latvijā.

Mežtaka Latvijā vijas kopumā 674 km, bet Jūrtaka – 580 km garās takās. Katrs no posmiem veidots tā, lai būtu noejams vienas dienas laikā.  

Klausies 15. epizodi un šajās brīvdienās tiekamies meža takās!

Klausīties podkāstu

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Idejas skolēnu brīvlaikam LVM tūrisma un atpūtas centra “Spāre” apkārtnē

LVM tūrisma un atpūtas centrs “Spāre”, kas atrodas pie Gulbju ezera, ir ne tikai viens no skaistākajiem galamērķiem dabas skaistuma un klusuma baudīšanai. “Spāre” ir arī lielisks...

Kristaps Putniņš: 5 ieteikumi neaizmirstamam piedzīvojumam dabā

Došanās dabā ir skaista pati par sevi, bet ir dažādi veidi, kā to padarīt par īpašu, pat maģisku piedzīvojumu. Savās atklāsmēs un pieredzē dalās dabas entuziasts un digitālā...

Ērtāka došanās dabā: LVM GEO Mobile tiešsaistes seminārs

Atpūšoties dabā, liels palīgs ir LVM GEO Mobile lietotne – tā ļauj ērtāk plānot pārgājienus, velo maršrutus un atrast tuvākās atpūtas vietas. Lai uzzinātu vairāk par lietotnes...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums