Mežs pārsteidz pat pieredzējušu dabā gājēju

28.06.2023 07:06

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sniedz iespēju ikvienam dabā gājējam baudīt atpūtu dabā kādā no vairāk nekā 300 labiekārtotajām bezmaksas atpūtas vietām visā Latvijā. Turklāt daudzi atpūtnieki izmanto iespēju arī nakšņot valsts mežā, piemēram, ceļot telti vai iekārtojot guļamtīklu atpūtas vietā pie kāda no meža ezeriem vai citā izvēlētā meža ainavā. Tomēr, dodoties dabā, jābūt gataviem pārsteigumiem un negaidītām situācijām. Savā pieredzē, nakšņojot guļamtīklā, dalās pieredzējusi dabā gājēja Renāte, kura enerģiju jaunajai darba nedēļai smēlās, nakšņojot guļamtīklā.

Renātes pieredze:

“Veicot aprēķinus, esmu secinājusi, ka hamokā jeb guļamtīklā esmu aizvadījusi teju vienu sava mūža vasaru. Naktis, kas pavadītas guļot koku ielokā, nereti līdzi nesušas ne vien zvaigžņotus padebešus vai negaisus, bet arī sastapšanos ar kādu meža iemītnieku. Taču vakar, kad ar zināmu pārdrošību pirms miega klausījos apkārtnē un sev teicu, ka iepazīts vairākums zvēru saucienu, mežs nolēma mani pārsteigt.

Iestājoties tumsai, nolēmu iekārtoties guļammaisā un laisties snaudā, taču kā par spīti, pirms miega izdzertā tēja lika celties un doties nelielā apgaitā. Lienot ārā no siltās migas, iestājušos klusumu pēkšņi pārtrauca baiss un nepatīkams sauciens, kas stipri līdzinājās sievietes kliedzieniem. Lai gan vasaras Latvijā neizceļas ar piķa melnām naktīm, puskrēslā prāts mēdz izspēlēt dažādus jokus un jau biju nolēmusi, ka šis būs kāds radījums, kas labprāt iekodīs kājā, kura pārkārusies pār guļamtīkla malu.

Kā nu bijis, kā ne, bet vairāk kā stundu klusiņām un nekustīgi gulēju, domājot, kurš no meža iemītniekiem nolēmis mani iebiedēt. Secināju, ka prāts uz jokiem nesies lapsai, tomēr miegs tik un tā atlikušo nakti bija trausls. Tas gan neliedz par šo visu pašai pasmaidīt, jo nelielais izbīlis ir jauka anekdote, bet gūtā pieredze – labs atgādinājums, ka mežs prot skolot arī pieredzējušus dabā gājējus!”

LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis norāda:

“Izdzirdot lapsas saucienus, atpūtniekiem nav jāievēro īpaši piesardzības pasākumi. Lapsas un citu zvēru saucieni ir viens no teritoriālās uzvedības veidiem, kā dzīvnieki savstarpēji sazinās un norāda uz teritorijas aizņemtību.”

LVM atgādina, ka visā valsts teritorijā ir izsludināts meža ugunsnedrošais laikposms un aicina, atbilstoši Valsts meža dienesta informācijai, dabā gājējiem nekurt svētku ugunskurus mežā pat tam atļautajās vietās. Pamanot meža ugunsgrēku, nekavējoties jāzvana 112.

Lai izvēlētos tīkamāko atpūtas vietu un teltsvietu, kā arī droši orientētos dabā un neapmaldītos, ikviens dabā gājējs aicināts izmantot LVM GEO lietotni un mammadaba tīmekļvietni, kur ērti plānot atpūtas maršrutu.

Nakšņojot mežā, jāņem vērā, ka kāpās, dabas liegumos un ūdeņu aizsargjoslās apmetni drīkst celt tikai īpaši norādītās vietās, bet telšu celšana ārpus aizsargājamām teritorijām ir atļauta jebkurā meža vietā un laikā. Apmetni vislabāk izveidot pirms tumsas un noteikti jāturas tālāk no zvēru takām.

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Idejas skolēnu brīvlaikam LVM tūrisma un atpūtas centra “Spāre” apkārtnē

LVM tūrisma un atpūtas centrs “Spāre”, kas atrodas pie Gulbju ezera, ir ne tikai viens no skaistākajiem galamērķiem dabas skaistuma un klusuma baudīšanai. “Spāre” ir arī lielisks...

Kristaps Putniņš: 5 ieteikumi neaizmirstamam piedzīvojumam dabā

Došanās dabā ir skaista pati par sevi, bet ir dažādi veidi, kā to padarīt par īpašu, pat maģisku piedzīvojumu. Savās atklāsmēs un pieredzē dalās dabas entuziasts un digitālā...

Ērtāka došanās dabā: LVM GEO Mobile tiešsaistes seminārs

Atpūšoties dabā, liels palīgs ir LVM GEO Mobile lietotne – tā ļauj ērtāk plānot pārgājienus, velo maršrutus un atrast tuvākās atpūtas vietas. Lai uzzinātu vairāk par lietotnes...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums