Padomi drošai atpūtai mežā

11.08.2023 10:08

forest 5847658 1280

Ņemot vērā pēdējo dienu laikā pieredzētos ekstremālos laikapstākļus, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina dabā gājējus būt atbildīgiem un piesardzīgiem, lai atpūta dabā būtu patīkama. Pirms doties ceļā – jāsagatavojas, tāpēc var noderēt daži atgādinājumi drošai atpūtai mežā.

1. Seko laikapstākļu prognozei

Pirms došanās dabā vienmēr ieteicams iepazīties ar gaidāmo laikapstākļu prognozi, lai izvērtētu, vai būs piemērots laiks drošai atpūtai dabā. Tāpat prognoze palīdzēs izvēlēties atbilstošu apģērbu un apavus. Ja prognoze liecina, ka tuvojas negaiss vai spēcīgs karstums, meža apmeklējumu ieteicams pārcelt uz citu laiku.

2. Izvēlies piemērotu apģērbu

Izvēlies košu un pamanāmu apģērbu, pārvietojoties mežā vai pa ceļu, īpaši sliktas redzamības apstākļos. Ja ir iespēja, ceļā vērts ņemt līdzi maiņas drēbes.

3. Uzlādē viedtālruni

Tehnoloģiju atbalstam mūsdienās ir arvien lielāka nozīme. Tāpēc vērts pārliecināties, ka līdzpaņemtajam viedtālrunim ir uzlādēta baterija, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespēja sazināties. LVM GEO lietotne palīdzēs vieglāk orientēties mežā.

4. Nedodies uz mežu, kur vētra izgāzusi kokus atsevišķi vai vienlaidus platībās

Svarīgi atcerēties, ka arī ilgāku laiku pēc spēcīga vēja un vētrām mežā jābūt īpaši piesardzīgam – daļa no lūzušajiem kokiem var krist arī ilgāku laiku pēc tam.

Pēc spēcīgas vētras jāizvairās no tādu mežu apmeklējuma, kuros vējš ir izgāzis kokus, jo sevišķi vienlaidus platībās.

Atrodoties vai pārvietojoties bīstamo koku tuvumā, neej zem tādiem augošu koku vainagiem, kuros redzami aizlauzti vai iekārušies zari un galotnes. Ja vēja ātrums pārsniedz 11 m/s un var redzēt šūpojamies koku pamatzarus, ieteicams doties prom no meža.

5. Negaisa laikā – īpaša piesardzība

Pērkona negaisa laikā drošāk ir uzturēties automašīnā vai ēkā, bet, ja šādas iespējas nav, patveries zemākajā redzamajā zonā vai biezoknī ar zemiem kokiem.

Izvairies no atrašanās uz pakalniem, klajumā vai elektrolīniju tuvumā.  Atceries – nemēģini veidot patvērumu, piemēram, zem lieliem atsevišķi augošiem kokiem klajumā. Nestāvi torņu tuvumā vai pie citām augstām konstrukcijām un būvēm, kas var kalpot par zibensnovedēju.

6. Uzmanīgi ar uguni mežā

Līdz rudenim mežos spēkā ugunsnedrošais laika posms. Tas nozīmē, ka mežā aizliegts veidot atklātu liesmu, kurināt ugunskuru ārpus īpaši šim nolūkam ierīkotām atpūtas vietām, atstāt ugunskuru bez uzraudzības, nomest degošus vai gruzdošus sērkociņus, izsmēķus un citus priekšmetus, kas var izraisīt ugunsgrēku, kā arī braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem ārpus meža ceļiem!

  • Vairāk par drošu un atbildīgu atpūtu dabā lasi šeit: https://www.lvm.lv/sabiedribai/ko-drikst-meza/labas-uzvedibas-noteikumi un klausies LVM podkāsta “Dabā gājējs” 29. epizodē: https://www.mammadaba.lv/podkasts
  • citi raksti no šīs kategorijas

    Skatīt visu
    Idejas skolēnu brīvlaikam LVM tūrisma un atpūtas centra “Spāre” apkārtnē

    LVM tūrisma un atpūtas centrs “Spāre”, kas atrodas pie Gulbju ezera, ir ne tikai viens no skaistākajiem galamērķiem dabas skaistuma un klusuma baudīšanai. “Spāre” ir arī lielisks...

    Kristaps Putniņš: 5 ieteikumi neaizmirstamam piedzīvojumam dabā

    Došanās dabā ir skaista pati par sevi, bet ir dažādi veidi, kā to padarīt par īpašu, pat maģisku piedzīvojumu. Savās atklāsmēs un pieredzē dalās dabas entuziasts un digitālā...

    Ērtāka došanās dabā: LVM GEO Mobile tiešsaistes seminārs

    Atpūšoties dabā, liels palīgs ir LVM GEO Mobile lietotne – tā ļauj ērtāk plānot pārgājienus, velo maršrutus un atrast tuvākās atpūtas vietas. Lai uzzinātu vairāk par lietotnes...

    profils

    izvēlne

    Vizuālie iestatījumi
    izvēlne
    profils

    Krāsu uztvere

    Teksta lielums