5 vietas, kurp doties piedzīvot ziemu

06.01.2023 16:01

Doties mežā ziemas mēnešos – tas ir īpašs piedzīvojums! Ne vienmēr viegls, bet ar brangu gandarījuma devu gan. Un vēl – pat populārākajās takās cilvēku ir daudz mazāk nekā citos gada mēnešos, tāpēc iespējams dzirdēt pilnīgu klusumu, tādu, kāds tas ir tikai ziemā.

Pārgājiens gar Rauni ~ 16 km

Iet gar Rauni iespējams visos gadalaikos, bet ziema šo vietu padara īpaši skaistu, jo tad takā, kas vijas gar Rauni, smilšakmens atsegumi un stāvie krasti redzami kā uz delnas. Raunis ir neliela, bet ļoti līkumaina un strauja upe Gaujas Nacionālajā parkā. Stāvo un grūti pieejamo smilšakmens atsegumu dēļ Raunis ir, iespējams, viena no Latvijas skaistākajām upītēm.

Maršrutu var izveidot pats. Tas var būt gan lineārs, gan apļveida, jo upe nav grūti šķērsojama. Izteiksmīgākie atsegumi ir posmā no Vaives dzirnavām līdz P30 šosejai.

Gar upi ved taka, bet reizēm tā pazūd mežā, un tad nākas improvizēt, jo taka nav marķēta. Noteikti jāizvairās iet vietās, kur taka iemīta tieši pāri atsegumiem – tas ir gan bīstami, gan kaitnieciski!

viesata profils

Viesatas upesloku taka ~ 11 km

Taka, kurā iespējams apskatīt gan simtgadīgus kokus, gan iežu atsegumus un pašā takas galā – milzīgu laukakmeni, kuram dots vārds Spuņņakmens. Pēdējos gados taka ir kļuvusi populāra un ne velti – šeit paveras tiešām gleznaini skati, un tā lieliski piemērota arī mazākiem gājējiem. Īpaši skaisti šeit ir ziemā, kad koki un upes krasti iekrāsojas balti, izceļot Viesatas upes brūnos toņus. Turklāt ziemā šeit noteikti ir daudz mazāk cilvēku nekā citās sezonās. Ja vēlies neaizmirstamu piedzīvojumu, ziemā šo maršrutu iespējams izbraukt arī ar slēpēm!

Takā atradīsi arī atpūtas vietas, kur pēc gājiena atvilkt elpu un ieturēties. Precīzāku atrašanās vietu un maršrutu meklē LVM GEO Mobile lietotnē.

Jūrtakas 18. posms Kaltene-Mērsrags ~ 24km

Atpūta pie jūras, protams, asociējas ar vasaru un laisku gulēšanu saules uzsildītās smiltīs, bet ziemā atpūta pie jūras nemaz nav sliktāka. Šis Jūrtakas posms izceļas ar daudzveidīgām ainavām un kultūrvēstures pieminekļiem. Vasarā šis jūras krasts vietām ir ļoti aizaudzis un tikai dažus metrus plats, bet ziemā tas aizsalst, piedāvājot pavisam citu iešanas pieredzi. Šī ir vēl viena vieta, kuru noteikti vērts atkārtoti iziet ziemā, pat ja šeit jau būts vasarā. Jauna pieredze un ainavas garantētas! Kad lielākā maršruta daļa jau noieta, var atpūsties un ieturēties atpūtas vietā “Upesgrīva jūras krastā.  Tā ir labiekārtota piknika vieta ar galdiem, soliem un ugunskura vietu. 

certoks2

Čertoka ezers

Nelielais Čertoka ezers ir maģiska vieta – 17 m dziļais ūdens sevī glabā mītiskus noslēpumus.  Tajā neietek un no tā neiztek neviena upīte, un vietējie iedzīvotāji zina dažādus nostāstus par šo vietu. Saulainā laikā ezera ūdens ir dzidri zaļš, bet pārējā laikā – tumši zaļš un nedaudz baiss. Šī ir vieta, kuru vērts apskatīt arī ziemā, kad biezie Latgales meži pārklājas ar baltu sniega segu, veidodami pilnīgi citu ainavu nekā siltajos mēnešos. Īpaši bargās ziemās pār ezeru izveidojas biezs ledus slānis un tam apkārt iespējams apiet pa ezera virsu. Starp Čertoka ezeru un blakus esošo Jazinkas ezeru atrodas labiekārtota piknika vieta, kurā ieturēties pēc ziemīgās pastaigas.

spare ziema

LVM atpūtas un tūrisma centrs "Spāre"

Ja meklē vietu, kur pavadīt vairākas dienas, Gulbju ezers arī ziemā spēs iepriecināt. Ezera krastos atrodas LVM atpūtas un tūrisma centrs “Spāre”, kur iespējams ērti pārnakšņot vienvietīgā istabā vai pat sešvietīgos namiņos. Blakus atpūtas vietai atrodas divas dažāda garuma velotakas un Olimpiskā pārgājienu taka – tās visas ziemā var gan izbrist, gan izbraukt ar tūrisma slēpēm. Skaists skats uz blakus esošo Usmas ezeru paveras no 26,5 metrus augstā Ūdrkalna skatu torņa, kurš atrodas vien neliela pārgājiena attālumā no atpūtas vietas.

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Ančupānu skatu tornis Ziemeļlatgalē – uz laiku slēgts

No 14. jūlija drošības apsvērumu dēļ apmeklētajiem nebūs pieejams Ančupānu skatu tornis. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) atvainojas par sagādātajām neērtībām! Ančupānu skatu...

Atjaunos Dunikas purva laipu taku

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) šī gada tūrisma sezonā atjaunos Dunikas purva laipu taku LVM Dienvidkurzemes reģionā, tādēļ no 12. jūlija taka uz remontdarbu laiku...

LVM apsaimniekotā Ragakāpas dabas taka – slēgta uz remontdarbu laiku

  Šī gada tūrisma sezonā uz remontdarbu laiku slēgta AS “Latvijas valsts meži” (LVM) apsaimniekotā Ragakāpas dabas taka, lai atjaunotu pastaigu takas segumu. “Koka...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
LVM dabas parkā Tērvetē noslēgušās Lieldienu radošās darbnīcas

Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē ģimenei ar bērniem draudzīga vieta, kas vienmēr sarūpē papildu iespējas interesantai atpūtai dabā. Pirmsskolas un sākumskolas bērnu...

Kristaps Putniņš: 5 ieteikumi neaizmirstamam piedzīvojumam dabā

Došanās dabā ir skaista pati par sevi, bet ir dažādi veidi, kā to padarīt par īpašu, pat maģisku piedzīvojumu. Savās atklāsmēs un pieredzē dalās dabas entuziasts un digitālā...

Rūķu pilsētas Gaismas svētki Tērvetē

Decembris ir patiess brīnumu laiks! Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē aicina ikvienu rast Ziemassvētku prieku un sajūsmu, apmeklējot pasākumu “Rūķu pilsētas Gaismas...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums