Dodies “Ziedu ceļos” martā!

12.03.2024 13:03

Līdz ar skanošajiem putnu kāšiem, rotaļīgi čalojošajiem strautiem un pumpuriem mostas pavasaris arī astoņos skaistākajos Latvijas dārzos, kas iekļauti programmā “Ziedu ceļos”. Vairākos no dārziem apmeklētājus jau sagaida jo koša ziedēšana! Tāpēc dodies notvert šo īso mirkli un uzsāc ”Ziedu ceļos” piedzīvojumu, kas līdz pat 30. oktobrim aicina apmeklēt astoņus skaistus dārzus, piedaloties īpašā akcijā.

Marts jo sevišķi koši iesācies “Jaunrūjās” Cēsu novadā. Te jau atkal uzziedējis "astotais pasaules brīnums" – pasaulē vienīgais koši rozā krokuss. Tas gan nav viss, jo acīm liek nožilbt vēl daudzi simti citu jau uzziedējušu pavasara vēstnešu. “Jaunrūjās” ikvienu sagaida viesmīlīgie un zinošie mājas saimnieki Guna un Jānis Rukšāni.

Foto galerijas autors: Jānis Rukšāns

Visos “Ziedu ceļu” plaukstošajos dārzos katra diena nes arvien jaunas vēsmas, tajos ienāk pavasara darbi un arvien vairāk skanošu viesu smieklu.

LU Botāniskā dārza siltumnīcas apmeklētājus apbur koši ziedošās acālijas un aizrauj interesantie stāsti par tām. Dārza teritorijā uzziedējušas arī burvjulazdas, vistērijas, sniegpulkstenītes un citi pavasara vēstneši. 8. martā jaunajai sezonai tiks atklāta tauriņu māja.

Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī vēsta, ka pirmie pavasara vēstneši – sniegpulkstenītes, agrie īrisi, Šovica vēlziedes, pirmie eranšu pumpuri – jau modušies. Kamēr citviet Latvija vēl ziema, oranžērijā kā vienmēr ziemo Latvijas vasara.

Rundāles pils dārza šarms mijas ar pils iekštelpu vērienīgo ekspozīciju un iespēju tās aplūkošanai, iejūtoties Baroka laika atmosfērā.

Savukārt pavasarīgās pastaigās aicina LVM Kalsnavas arborētums, Babītes rododendri, Lēdurgas dendroparks un Dobeles ceriņi. Šie dārzi koši ziedēs vēlāk, bet tieši agrā pavasarī te īpaši labi var redzēt koku stumbru dažādo ģeometriju, to krāsas un kontrastus.

a3 ziedu celos kalendars 2024 01 

Akcija “Ziedu ceļos” norit otro gadu un tās laikā no 1. februāra līdz 30. oktobrim ikviens aicināts apceļot astoņas Latvijas ziedošās kolekcijas, par katru apmeklējumu krājot zīmodziņu un akcijas noslēgumā iepriecinot sevi ar kādu pārsteiguma balvu.

Akcijas talonus zīmogu krāšanai var saņemt šo objektu informācijas centros vai tematisko svētku norises vietās.

Papildu informācijai un saziņai:

LU Botāniskais dārzs

Kandavas iela 2, Rīga, +371 26319560, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Gunas un Jāņa Rukšānu kolekcija

Z/S ‘Jaunrūjas’ Raiskuma pagasts, Cēsu novads, +371 29488877, Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Lēdurgas dendroparks

Lēdurga, Lēdurgas pagasts, Siguldas novads, +371 25549747,Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Dārzkopības institūta ceriņu dārzs

Graudu iela 1, Ceriņi, Krimūnu pagasts, Dobeles novads, LV- 3701, +371 29196201,Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

LU Babītes rododendri

'Rododendri'', Spilve, Babītes pag., Mārupes novads, 67913127,Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

LVM Kalsnavas arborētums

"Ogu īves", Jaunkalsnava, Kalsnavas pagasts, Madonas novads, +371 27841099,Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Rundāles pils

Pilsrundāle, Rundāles pils, Rundāles pagasts, Bauskas novads, +371 26499151,Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

VZI APP Nacionālais Botāniskais dārzs

Miera iela 1, Salaspils, +371 22019340,Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Jaunmoku pilī latviskās noskaņās skanēs Mārča Auziņa solo programma

Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienā, 4. maijā pulksten 18.00, Jaunmoku pils terasē notiks virtuozā ģitārista Mārča Auziņa solo koncerts.  Svētku noskaņai...

Mazo dārznieku skola aicina uz otro nodarbību - Putniem pa pēdām

Mazie dārznieki, vai esat gatavi otrajai izzinošajai nodarbībai darbā? Aprīli izsenis aizvada putnu zīmē, jo tad esam sagaidījuši atpakaļ gājputnus, varam doties dabā saklausīt...

citi saistītie raksti

Skatīt visu
Koku stāsti izskanējuši

  Līdz ar pavasara saulgriežiem un dabas pakāpenisko mošanos, Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētumā 1.aprīlī izskanēja “Koku stāsti gaismai”. Šajā dienā LVM Kalsnavas...

Sajūtu mednieki medī LVM Kalsnavas arborētuma vējslotas

  Kad lapas sāk krāsoties koši sārtas un rudens vēsmas ienāk dārzā, zinām, ka klāt LVM Kalsnavas arborētuma “Raganu slotu balle”. Tematiskais pasākums naksnīgajā arborētumā...

Koncerts “Mirkļu kolekcionārs”

  Laikā, kad dabā sāk krāsoties kokaugu lapas, sāk veidoties to augļi, nojaušam, ka klāt rudens. Tas atnesīs košus mirkļus, kuros satikties un būt kopā. Jau 3. septembrī...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums