Satikšanās ar meža zvēru. Ko darīt? – lasītākā dabas ziņa vieglajā valodā

22.05.2024 14:05

dsc03071

Šī gada maijā, kad tradicionāli tiek atzīmēts vieglās valodas mēnesis, aprit tieši divi gadi, kopš mammadaba vietnē lasāmas dabas ziņas vieglajā valodā. Šajā sadaļā lasāmas informatīvas un izglītojošas ziņas par AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides ekspertu novērojumiem un atklājumiem, skaidrotas dažādas norises dabā un sniegti padomi, kas lieti noder, atpūšoties mežā.

Šo divu gadu laikā lasītākā ziņa bijusi “Satikšanās ar meža zvēru. Ko darīt?”. Šajā rakstā sniegti gan padomi, kā rīkoties konkrētajā situācijā, gan skaidrota dažādu meža zvēru uzvedība. Godpilno otro vietu ieņem raksts “Meža kamenes, zemes kamenes un akmens kamenes”, tajā aprakstīts dažādu kameņu sugu dzīvesveids un skaidrots, kā kamenes atšķiras no bitēm. Savukārt trešajā vietā ierindojas raksts “Zaļie spilventiņi. Kas tie tādi ir?” par īpašām sūnām – zilganajām baltsamtītēm. Šīs sūnas līdzinās mīkstiem ciņiem un tās viegli noturēt par sūnām klātiem akmeņiem.

Dabas ziņu veidošana vieglajā valodā ir turpinājums mammadaba vietnes piekļūstamības attīstībai. Vēl gadu iepriekš – 2022. gadā – tika radīta mammadaba tīmekļvietnes versiju vieglajā valodā, nodrošinot populārāko LVM tūrisma objektu aprakstus vieglajā valodā.

Visi ziņu teksti atbilst vieglās valodas nosacījumiem gan valodas, gan arī vizuālā izkārtojuma līmenī. Šāda teksta galvenais uzdevums ir nodot informāciju skaidri saprotamā veidā. Informācija vieglajā valodā ir būtiska dažādām iedzīvotāju grupām: vājdzirdīgajiem, cilvēkiem ar demenci, disleksiju, cilvēkiem pēc insulta, iebraucējiem ar vājām valodas zināšanām, cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem un citiem.

Dabas ziņas vieglajā valodā atrodamas mammadaba vietnē, valodu izvēlnē no visām pieejamajām valodām izvēloties vieglo valodu.

 

Dabas ziņas vieglajā valodā  

citi raksti no šīs kategorijas

Skatīt visu
Rāpuļi mežos un to tuvumā

Domājot par meža iemītniekiem, pirmie prātā nāk zaķi un lapsas, tomēr, pirmajiem pavasara saules stariem uzsildot zemi, no ziemas sasaluma mostas un saulītē sildīties lien vienas...

Koki dodas ziemas miegā

Koki nevar paslēpties no laikapstākļiem, tāpēc iemācījušies tiem pielāgoties. Noskaidrojam, kādi procesi notiek kokos, lai tie spētu pārlaist pat bargākās ziemas. Nomest...

Ceļmalas – apputeksnētāju barošanās vieta

Vasaras otrā puse ir laiks, kad dabā pakāpeniski samazinās ziedošo augu skaits. AS “Latvijas valsts meži” (LVM) vides plānošanas vadītājs Mārtiņš Kalniņš norāda, ka tas notiek...

profils

izvēlne

Vizuālie iestatījumi
izvēlne
profils

Krāsu uztvere

Teksta lielums